f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ДВА ЮВІЛЕЇ - ВОДНОЧАС!

04.01.2023

Одесское отделение Национального союза кинематографистов Украины

3 січня виповнюється 85 років кінорежисерові Віллену Новаку.

У 2018-му, до 80-річчя Віллена Захаровича, ми писали:

«Один из классиков отечественного киноискусства, член Правления Национального союза кинематографистов Украины и Правления Одесского отделения НСКУ, кинорежиссёр-постановщик, народный артист Украины, член-корреспондент Национальной академии искусств Украины, он сорок пять лет жизни и талантливого творчества посвятил ставшей для него родной Одесской киностудии. Уже дебютная его лента привлекла к себе внимание зрителей и стала одним из лидеров проката, а далее один за другим фильмы, созданные Новаком, и прокатные, и телевизионные, неизменно входили в подлинный золотой фонд нашего кино. О пронзительности его кинокартин, в которых буквально ощущается биение сердца и дыхание каждого действующего лица, наперебой писали критики. Но уже не только как режиссёру, а и как вдумчивому и заботливому наставнику - благодарны Мастеру многие ныне известные его коллеги: ведь это он, Новак, кропотливо и терпеливо, что называется, «вводил их в профессию». И неслучайно ряд его учеников с самых первых своих работ оказывались лауреатами солидных международных кинофестивалей.» Та от на календарі – вже не 2018-й, а 2023-й рік. Що змінилося?

Суворим став час – воєнним він став. Навряд чи міг Новак гадати будь-коли, що, семирічним хлопчиком зустрічаючи кінець однієї війни проти фашизму, доведеться йому у поважному віці знову чути з вулиці сигнали повітряної тривоги - іншої війни, теж проти фашизму, але не гітлерівського вже, а путінського. І у таких реаліях зустрічати відразу обидва ювілеї – як той, що відповідає віку за паспортом, так і інший – не менш значущий, піввіковий (!!!) стаж творчості на Одеській кіностудії. А ще… Піди-передбач, що з перших місяців прокату його новий фільм «Чому я живий» в кожному серці знайде особливу актуальність, адже маріупольська історія 40-х років минулого століття так відбилася в тому, що на власні очі бачимо ми саме у Маріуполі вже сьогодні...

Фільм Віллена Новака з успіхом крокує екранами світу. Чисельність фестивальних нагород, що їх за нього отримав митець, розповідає свідчить сама за себе. А Віллен Захарович, як і належить великому Майстрові, щасливо забуває в такій ситуації про власні роки, і свідоцтвом тому – все нові й нові його поїдки з фільмом, творчі зустрічі, виступи… Та плани, плани, плани, надії на нові фільми. І - головне - безумовна впевненість у Перемозі, яка є такою необхідною кожному з нас.

Ми щиро, від усього серця, вітаємо дорогого Віллена Захаровича с двома ювілеями водночас і бажаємо собі… ні – не бажаємо, а обов`язково очікуємо на нові радісні зустрічі з ним та його творчістю.

Правління Одеського відділення НСКУ

Далі:

https://www.facebook.com/photo/?fbid=547569217399857&set=a.474492331374213