f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

УСІ УКРАЇНСЬКІ ПРОДЮСЕРИ НАГОРОДЖЕНІ НАГОРОДОЮ КОПРОДУКЦІЇ EURIMAGES У РЕЙК’ЯВІКУ, НА ЦЕРЕМОНІЇ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ КІНОПРЕМІЇ.

12.12.2022

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

Значна частина виступу українських продюсерів була присвячена Довженко-центру. Того самого, який керівництво Держкіно нібито України намагається, по суті справи, знищити.

На церемонії нагородження European Film Awards Європейсьої кіноакадемії (European Film Academy) всім українським продюсерам вручили нагороду EURIMAGES CO-PRODUCTION AWARD!

Julia Sinkevych, Darya Bassel, Sasha Kostina та Egor Olesov, які мали честь отримувати нагороду в Рейк’явіку, зі сцени оголосили, що передадуть статуетку в Музей кіно Довженко-Центру.

У своїй промові продюсерки зазначили, що Довженко-Центр має отримати статус Державного фонду фільмів:

«Найвидатніший фільм усіх часів – «Людина з кіноапаратом» Дзиґи Вертова – був знятий в Україні. Про це зазвичай не згадують на курсах історії кіно в усьому світі. Ви поцікавитеся, чому так? Бо його особистість було вкрадено. Як і сьогодні, наша національна ідентичність, ідентичність нашої культури та кіно знаходяться під загрозою знищення та розкрадання.

«Людина з кіноапаратом» починається такими словами: «Цей фільм було знято з метою створення автентичної, міжнародної та універсальної мови кіно». І це те, що ми всі робимо сьогодні своєю роботою.

З цією думкою ми хочемо передати цей трофей до Музею кіно Національного центру Довженка в Києві, єдиного в Україні кіноархіву, де зберігаються роботи наших великих майстрів, таких як Олександр Довженко, Сергій Параджанов, Кіра Муратова та інших.

Ми наполягаємо, що необхідно найближчим часом зробити кроки для забезпечення юридичного статусу Довженко-центру як Державного фонду фільмів, оскільки це правильний шлях до збереження української спадщини кіномистецтва».

Фото учасників церемонії.

Текст і фото зі сторінки у ФБ Юлії Синкевич

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach

https://www.facebook.com/julia.sinkevych

https://www.facebook.com/europeanfilmacademy/videos/681620840167185