f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Люди, які творили Довженко-Центр. Сергій Тримбач

28.11.2022

Olena Goncharouk разом з Санею Джантом і Ganka Tretyak.

Ідея розповісти докладніше історію самого Довженко-Центру та його колекції давно чекала свого втілення. Ба більше, на відміну від багатьох старих колекцій, наша відносно молода (28 років лише) і більшість тих, хто збирав її, живі й здорові.

Раніше з ініціативи Ivan Kozlenko, Olga Buryak та Ната Катериненко записали спогади працівників Київської кінокопіювальної фабрики, які згодом перейшли працювати у Довженко-Центр. Завдяки їм ми змогли відновити частину історії до появи Центру в 1994 і подальшу інтеграцію. Ці записи ще чекають своєї презентації в рамках давно придуманого проекту про Київську кінокопіювальну фабрику.

Зараз влучний момент, бо розповіді людей, які творили феномен Центру власними мріями та діями, допоможуть зняти питання та сумніви щодо статусу, значення, логіки, забезпечення тощо. Та й сумніви лишилися в головах не такого великого кола осіб, і це не сумніви, а приклепи.

Sergiy Trymbach, який був заступником гендиректора Національного центру Олександра Довженка у 1998-2004 роках, розпочинає.

"Зараз, якщо ця так звана "реорганізація" Держкіно вдасться, - Центр перестане бути членом FIAF. Чи зрозуміло б світове кіноархівне товариство? Я думаю, це було б зустрінуто з великим подивом". "Завдання архіву - робити все, щоб пам'ять була живою. Кіно - це не тільки фільми, це люди, які за ними стоять, і пам'ять одразу зринає..."

"Це єдина в Україні організація, яка вміє це [відсканувати, реставрувати і знов надрукувати на плівку] робити. Ми маємо можливості тут, у себе друкувати нові копії, тобто продовжувати життя фільму".

Tetiana Derkach, керівник Фільмосховища.

Довженко-Центр : Dovzhenko Centre

Довженко-Центр починає цикл розповідей про творення колекції і самого Центру. У першому випуску Сергій Тримбач, заступник генерального директора Довженко-Центру у 1998–2004 роках, говорить про Фільмофонд, про членство у Міжнародній федерації кіноархівів (FIAF) та про те, що архів має бути живий:

https://www.youtube.com/watch?v=B_HiwGPmRFk

Відео Ganka Tretyak

Оператор Олександр Джантiмiров, Саня Джант.

Режисер монтажу Володимир Невельський.