f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Скільки українців вважають Голодомор 1932-1933 років геноцидом: соціологи порівняли думки за рік

26.11.2022

Понад 90% українців вважають, що Голодомор 1932-1933 років був геноцидом. Порівняно з минулим роком, прихильників такої позиції побільшало.

Такі результати опитування соціологічної групи «Рейтинг», проведеного напередодні Дня пам'яті жертв голодоморів.

Далі:

https://www.slovoidilo.ua/2022/11/25/novyna/suspilstvo/skilky-ukrayincziv-vvazhayut-holodomor-1932-1933-rokiv-henocydom-socziolohy-porivnyaly-dumky-rik

Олесь Янчук про історію створення фільму «Голод 33»


Олесь Янчук - кінорежисер, продюсер, сценарист, Народний артист України. Голова Національної спілки кінематографістів України.

https://www.youtube.com/watch?v=7lu9-7l3DJI

Oles Yanchuk зараз тут: Національна кіностудія художніх фільмів імені Олександра Довженка. 1 год · Київ 

В ЦІ ХВИЛИНИ ЗАПАЛИМО СВІЧКИ ТА ВШАНУЄМО ПАМ’ЯТЬ 10 МІЛЬЙОНІВ ЗАГИБЛИХ УКРАЇНЦІВ ВІД ШТУЧНОГО ГОЛОДОМОРУ - ГЕНОЦИДУ 1932 - 1933 РОКІВ. З автором повісті «ЖОВТИЙ КНЯЗЬ» Василем Баркою, за мотивами саме цього твору був написаний сценарій та знятий фільм «Голод 33».

Глен Спей, штат Нью Йорк, США, липень 1992.

History Ukraine

Фільм знятий за мотивами повісті Василя Барки «Жовтий князь» — перший художній фільм, який розкриває злочини сталінсько-більшовицького режиму проти народу України — штучний голод 1932-1933-х років.

Після перемоги комуністів у Російській імперії у 1917 році, армія УНР була розбита червоною армією і насильно включена до складу Радянського Союзу.

Як тільки Сталін утвердився при владі наприкінці 20-х років, за його наказами, комуністична партія методами систематичного терору встановила контроль над усіма аспектами суспільного і політичного життя в Україні.

Українське селянство стало першою жертвою нової правлячої сили, оскільки постійно відбувалися повстання проти комуністів і це загрожувало поваленням комуністичному уряду.

У 1932 році вийшов Московський указ, який коштував життя мільйонам людей. Попри врожайний рік, у людей відбирали усі запаси, а окрім того — усю їжу та худобу, аргументуючи це створенням «колгоспів». Згодом, коли у людей не лишилося нічого, вони почали шукати залишки насіння на полях, і вийшов закон про колоски, за які був розстріл. Тому люди їли бур'яни та мишей, а згодом почав відбуватися канібалізм. У сюжеті стрічки в центрі цієї трагедії опинилася звичайна селянська сім'я — діти, батько та дружина і їх стара мати, яка незабаром почала нести від голоду перші втрати… Першими помирали слабкі діти. А трагедію цю глядач побачить очима голодної дитини.

https://www.youtube.com/watch?v=oUMM8uRmX_Y

Олесь Янчук: Фільму "Голод-33" - 25 років

https://www.youtube.com/watch?v=rsHW3GFkqz8

Байден закликав вшанувати пам'ять жертв Голодоморів

Президент США Джо Байден закликав вшанувати пам'ять жертв Голодоморів, вчинених Росією на території України.

Про це повідомило посольство США.

"У той час, як хоробрий український народ продовжує захищати свою демократію та свободу від жорстокої агресії Росії, ми не забуваємо вшанувати також жертв несправедливості та жахів, заподіяних Україні в минулому", - наголосив Байден.

https://espreso.tv/bayden-zaklikav-vshanuvati-pamyat-zhertv-golodomoriv