f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Вітаємо з ювілеєм кінорежисера Романа ШИРМАНА!

25.10.2022

Семен Случевський 

НСКУ, письменник

25 жовтня день народження та ювілей одного з найцікавіших для мене та далеко не лише для мене режисерів сучасного неігрового кіно Романа Ширмана, хоча у його фільмографії є і ігрові стрічки, і акторські ролі.

Рома, якщо перераховувати лише частину твоїх заслуг, досягнень, нагород та звань у кінематографі, це займе стільки місця, що, боюся, якось загубляться особисті щирі слова поваги, людської симпатії, та й просто співпереживання, коли тобі аж ніяк не просто, особливо у ці дні та місяці.

Я "запав" на твою творчість давно, подивившись твій, за найскромнішими мірками, висококласний фільм про Сергія Параджанова "Небезпечно вільна людина". Вважаю ту стрічку проривом як мінімум у масштабах вітчизняного кінематографу.

Тому в мене з того часу з'явилося чітке бажання зробити фільм разом. Що ж, бажання іноді виконуються – наша спільна картина "Базиль" високо оцінена і журі різних міжнародних фестивалів, і простими глядачами.

Звісно, ​​кожен із членів нашої творчої групи зробив внесок у цю непросту роботу, але, зізнаюся чесно, передусім наш фільм РЕЖИСЕРСЬКИЙ, тобто. твій!

Не приховую, коли я працюю зі своїми студентами в Університеті театру, кіно та ТБ імені Карпенка-Карого, то часто посилаюся на тези з твоїх тлумачних книг за професією "Алхімія режисури", "Розумне телебачення" та ін., а коли на душі іноді пошкребують кішки, беру з полиці твій розумний, тонкий і хуліганистий роман «Тепер я любитиму тебе», і перечитую... Там є фрагменти, близькі до рівня пір'я Олеші, Зощенка, Ільфа і Петрова...

Рома, ще раз вітаю тебе, бажаю тобі найдобрішого, головне, щоб ті випробування, які дісталися тобі останнім часом, швидше закінчилися!

https://www.facebook.com/semenoks

Національна спілка кінематографістів України вітає кінорежисера, письменника, актора, викладача Романа Ширмана з ювілейним днем народження! Бажаємо міцного здоров`я, гарного настрою, творчих здобутків, талановитих і вдячних студентів!