f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Вітаємо з днем народження письменницю, культуролога, професора Оксану ПАХЛЬОВСЬКУ

20.09.2022

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

2 д.

ОКСАНА ПАХЛЬОВСЬКА: «ДЕМОКРАТІЯ - ЦЕ ПОСТІЙНА БОРОТЬБА ЗА СВОБОДУ, ПРОТИ ПРИНИЖЕННЯ ЛЮДИНИ, ПРОТИ РАБСТВА. В МОМЕНТ, КОЛИ ТАКА БОРОТЬБА ПРИПИНЯЄТЬСЯ, РОЗБИВАЄТЬСЯ ПРОБІРКА З ЧУМОЮ ТОТАЛІТАРИЗМУ…»

Дорога Оксано, вітаю тебе з Днем твого народження! Хай, по твойому ж слову, «світиться сонце крізь келих вина, і жінка співає щаслива». Натхнення і Любові! Мої вітання Ліні Василівні!

Сьогодні, 18 вересня, День народження фантастичної ОКСАНИ ПАХЛЬОВСЬКОЇ - письменниці, культуролога, професора одного з Римських університетів, людини, що живе одночасно (так!) у двох країнах - Україні та Італії. Відтак не дивно, що вона один із найпослідовніших провідників повернення України і українців в лоно матері-Європи. Таких людей у нас все ще мало - які розуміють (не на словах, не на рівні гасел - на ділі) необхідність набуття європейськості. Сама ОКСАНА формулює це дуже чітко: «Є дуже небагато українських авторів, які, ввійшовши в систему координат Європи, мислять, власне, категорією культури, а не лише, як кріт, риють коридор для себе. Тому і в сприйнятті Європи домінує відчуття провінційності, марґінальності, відсутності масштабу. Саме це необхідно переламати насамперед».

Далі:

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach