f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

КАТРІН ДЕНЬОВ. ІЗ ШАМАНСЬКИХ СЕКРЕТІВ ДОЛАННЯ ПЕРЕШКОД

03.09.2022

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

У 2008 році КАТРІН ДЕНЬОВ була гостею Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість", де отримала приз ("Скіфський олень") за внесок у світовий кінематограф.

Запам'ялось: акторка вийшла на сцену палацу "Україна", простягнувши уперед обидві руки, стискаючи і розгинаючи пальці. Цей жест тут же перейняв Богдан Ступка...

Вересень 2009-го. Ми, кінематографісти, на батьківщині Олександра Довженка, у Сосниці. День українського кіно. Туди ж прибуває пошукач президентської булави Віктор Янукович, він же Янек, він же Вітьок. Чимало смішного...

Під завісу свята бачу, що Янукович спілкується, у глибині двору, з Михайлом Бєліковим, іншими кінематографістами. Я негайно рушаю до них, одначе дорогу мені заступає охоронець: сюда ніззя. Секундна розгубленість, потому я викидаю вперед руки і згинаю-розгинаю пальці - як Катрін Деньов. Охоронець негайно відступає убік: пажалуста! І ось я вже насолоджуюсь високоінтелектуальною бесідою з Янеком, або ж Вітьком.

Отже, той жест був магічним, шаманским, покликаним долати кордони. Не вірите? Тоді спробуйте самі. Не будуть вас кудись пускати, то ви простягніть уперед руки і... І двері перед вами одчиняться.

Актори і акторки завжди шамани, маги,- хоча би трохи.

P.S. Там же і того ж дня у Сосниці Янукович почав свій виступ словами "Шановні кінематографи!" Й осікся, відчувши: не в ту стєпь гоніт. Подивився на своїх ближніх, ті одвертали очі. Тоді він знову: Шановні кінематографи!! Далі ще щось говорив, але тут публіка і всі телекамери почали одвертатись од Вітька. У фокус потрапила жінка, що стояла посеред натовпу, а на плечі в неї сидів півень і натхненно так кукурікав.

Подумав я тоді: мабуть, кукурікає недолю президентську. І так таки так, як відомо. У житті стільки усього магічного, шаманського, хитросплетеного!

Фото за джерелом - https://www.gettyimages.com/photos/catherine-deneuve?assettype=image&family=editorial&page=7&phrase=catherine%20deneuve&sort=mostpopular