f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

НАРОДЖЕНІ У СЕРПНІ... НАРОДЖЕНІ З ЛЮБОВІ...

10.08.2022

Sergiy Trymbach 

НСКУ, Українська кіноакадемія

Театральний критик, есеїст, редактор ОЛЕГ ВЕРГЕЛІС та знаменита актриса театру і кіно ЛАРИСА КАДОЧНИКОВА (на фото, де і я окрайцем присусідився) народились у серпні - Олег на початку місяця, Лариса - на його фінішній прямій. Обох поєднує знаєте що? В них жиє моторчик, якась невситима жадоба нових знань і діянь, так само невситима любов до мистецтва і людей мистецтва. Вони справді люблять не себе в мистецтві, а мистецтво в собі.

Режисер Дмитро Томашпольський нині закінчує роботу над фільмом "ЛАРИСА КАДОЧНИКОВА. ВІЙНА". Це своєрідне продовження іншої стрічки Дмитра - "Лариса Кадочникова. Автопортрет" (2013), дуже вдалої, просто на диво!

Новий фільм режисера буде презентовано в рамках творчого вечора ЛАРИСИ КАДОЧНИКОВОЇ, який відбудеться в День її народження, 30 СЕРПНЯ, в Синій залі Будинку кіно. Запрошую усіх фанатів творчості Акторки! Початок, напевно що, о 17.00. Одначе ж стежте за повідомленнями.

ОЛЕГА ВЕРГЕЛІСА знаю давно, від часів його роботи в "Київських відомостях". Потому було "Дзеркало тижня", де побачила світ величезна кількість його текстів - про театр, людей театру. Чимало і про кіно. До речі, дуже професійно, Олега уповні можна вважати і кінокритиком. Часом тексти об'єднуються під книжковими палітурками і тоді виходять Олегові книжки. "Квиток на вчорашню виставу", до прикладу. Це збірка есеїв (мені видається, це улюблений жанр критика), присвячених людям театру. Людям! Ці есеї - справжня література, що зайвий раз говорить про те, що хороший професійний критик є літератором, письменником. Тому коли назвете Олега письменником - не помилитесь.

До речі, працюючи недавно над книгою "Богдан Ступка. Метаморфози" (її презентація відбудеться 27 серпня, у День народження актора, в кінотеатрі "Жовтень; тоді ж можна переглянути фільм "Молитва за гетьмана Мазепу" Юрія Іллєнка) я перечитав усе написане ВЕРГЕЛІСОМ про Ступку, з інтерв'ю включно. Блискуче, деякі фрагменти інтерв'ю я просто забрав у книжку (з посиланням на Олега, звісно).

Одного разу ВЕРГЕЛІС постав на сцені у ролі... сказати б самого себе - у виставі "Модильяні" Ростислава Держипільського (Івано-Франківський театр). На жаль, не бачив, але кажуть, що ОЛЕГ у ролі арт-критика був дуже переконливим і органічним.

Олег, дорогий, хай здоровиться Вам і щасливиться - і в серпні, і у вересні, і в усі інші місяці! А натхнення Вас не покине - як і Театр, як і Кіно, як і весь цей прекрасний і осяйний світ Великої Культури!

Є, є в Україні справжні арт-критики - що б там і хто би там...

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach