f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ІРМА ВІТОВСЬКА І ЇЇ ТВОРЧІ «ФРОНТИ»

27.07.2022

Sergiy Trymbach 

НСКУ, Українська кіноакадемія

Учора трапився щасливий день і вечір - Творчий вечір ІРМИ ВІТОВСЬКОЇ-ВАНЦА в Будинку кіно. Будинку, який знову повертає собі статус одного із центрів мистецького життя. Два роки ковідних обмежень, війна цей статус відчутно похитнули.

Організатором вечора є осередок Кіноспільнота (Людмила Горделадзе, Наталя Соболєва). Зал чудово реагував на майже годинну оповідь ІРМИ про події її акторського життя останніх років. Зокрема, про зйомки італійського фільму «Коза Ностра», де акторка зіграла роль українки в Італії. Довелось опановувати італійську…

І, звичайно, ІРМА говорила про нові нюанси її творчого і громадського життя, пов’язані з війною. До речі, цей вечір став першим у запланованому циклі зустрічей (в Будинку кіно!) з акторами. Наступним буде вечір АДИ РОГОВЦЕВОЇ.

Звісно, говорила ІРМА і про фільм «МІЖ НАМИ», де вона зіграла одну із двох центральних жіночих ролей. Картину дебютантки Соломії Томащук показали у програмі вечора. Блискучі роботи самої ІРМИ та акторки АНАСТАСІЇ ПУСТОВІТ (дуже складна роль, насичена багатьма психологічними нюансами) - про містичний зв’язок, що виникає між двома героїнями стрічки… Глядачі приємно подивували: реагували на кожен поворот історії, на репліки персонажів, передусім ситуативні. Що не кажіть, а велике кіно треба дивитись у великому залі і на великому екрані, від чого ми почали вже і відвикати.

Ну, і ще чудова новина учорашньої днини - фільм «Люксембург, Люксембург» режисера Антоніо Лукіча (продюсер картини Володимир Яценко був на вечорі Вітовської) включено до програми «Горизонт» міжнародного суперпрестижного кінофестивалю у Венеції. Це той самий Лукіч, у фільмі якого «Мої думки тихі» ІРМА зіграла одну із своїх кращих ролей. У «Люксембурзі…» у неї невелика роль.

По закінченні вечора - кафе Будинку кіно, де ми підняли по чарці за здоров’я нашого кіно, ІРМИ, Людмили Горделадзе (кілька днів тому у неї був День народження). Як я люблю цих людей - вони працюють, вони творять дива і саме кіно.

На фото: Ірма Вітовська-Ванца, Людмила Горделадзе і я присусідився.

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach

https://www.facebook.com/gordeladzelb

https://www.facebook.com/natala.soboleva