f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

АДА РОГОВЦЕВА. МЕЛОДІЯ ЖИТТЄЛЮБНОСТІ І ЖИТТЄСТВЕРДНОСТІ.

16.07.2022

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

Сьогодні, 16 липня, День народження АДИ РОГОВЦЕВОЇ. Ювілейний. Натхнення і Доброї роботи на многії ще літа, дорога Адо Миколаївно!

Дивовижна Актриса, Людина, Жінка, Мати...

РОГОВЦЕВА належить до митців, які не просто образи дарують нам, а й світогляд, кут бачення світу, а іноді й долю. Вона справжня Зірка - нею не тільки захоплюються, за нею йдуть, їй наслідують…

https://www.youtube.com/watch?v=GhKAwgTpYxI

Вона народилась в гетьманській столиці, у Глухові. Там ще скіфи колись були, там Гетьманщина, там Олександр Довженко

Там історія прозирає крізь кожне вікно і двері. Одна із версій назви міста - воно стоїть глухо, міцно, не підступись. От ся кріпость чується в Аді Миколаївні. В її житті траплялися страшні випробування, одначе вона не просто вистояла у кожному з них, а робилася ще міцнішою, і ще молодшою. Може тому, до речі, актриса належить до тієї рідкісної породи жінок, які не приховують свій вік; а чого його приховувати - все’дно ми бачимо те, що бачимо: молода і прекрасна жінка!. Жінка, яка світиться талантом жити, Бути - без фальшувань і декорованого обману. Справді, у ній прозирає містична сила буття, сила, в якій з журбою радість обнялася, в якій є увесь спектр гіркого, трагічного й оптимістично-радісного водночас.

І нині, у це страшне лихоліття, Ада Роговцева є втіленням гідності, людської та національної. Ось що недавно заявила вона (цитую за газетою «Дзеркало тижня»): «Ніяких переговорів з цим ворогом (Росією.- С.Т.) бути не може. Не смійте торгувати нами! Не смійте у черговий раз повертати Україну на круг зрадництва!». А вже дехто, таке враження, готовий на той круг повернути… Не дозволить Ада Миколаївна, не дозволить. Ось чому нація повинна мати авторитетів - без них влада почувається важняком, попри наявність у ній гнилі і сморідних вонючок. А так знатиме своє місце.

https://www.youtube.com/watch?v=wbC8QP1DE34

Як сильна українська жінка Ада Роговцева завжди була віддана своїй родині - чоловіку, видатному акторові Костеві Степанкову, дітям, Катерині та Костеві (вічна йому пам'ять, йому і Костю Петровичу). А який дім у них, у родині Роговцевої і Степанкова, був і є - це щось фантастичне! Одкритий людям, одкритий світові Добра і Краси!!

Рік тому Роговцева вийшла на сцену Будинку кіно. Її дочка, актриса і режисер Катерина Степанкова, презентувала неігрову стрічку «Вітер зі Сходу». Хоча в ній чимало ігрового, адже йдеться про групу акторів, очолювану Адою Миколаївною, яка їздить на східний фронт, на Донбас. А там - зустрічі з воїнами, з людьми, що захищають Вітчизну. Як вони дивляться на Роговцеву, це треба бачити…

Ну а сьогодні у Міжнародному центрі культури і мистецтв (Жовтневий палац) вистава «Схоже на щастя», в основу якої п‘єса «Втікачки» П’єра Пальмада та Крістофа Дютюрона (режисерка Катерина Степанкова). Історія зустрічі двох жінок: досвідченої та мудрої Клод (Ада Роговцева) та молодої й емоційної Марго (Світлана Орліченко)... Коли люди різних поколінь сходяться - такий монтаж витворює щось нове, нове історико-культурне явище.

https://www.youtube.com/watch?v=WpZOxRbi6XA

І ще про оту зустріч поколінь, про вплив акторського мистецтва на людські долі. 52 роки тому я бачив Аду Роговцеву у легендарній (уже тоді) виставі "ВАРШАВСЬКА МЕЛОДІЯ" (за п'єсою Леоніда Зоріна у постановці Едуарда Митницького, театр ім. Лесі Українки). Польська дівчина Гелена, яка не може, опісля Сталінського указу про заборону шлюбів радянських людей з іноземцями, поєднатися зі своїм коханим (роль якого виконували почергово А.Решетников, А.Шестопалов). РОГОВЦЕВА просто світилась на сцені, кожен її вибіг пробіг-політ ударяв в серце хвилею якогось незвіданого щастя...

На тій виставі ми були разом з університетською однокурсницею Тетяною. З тієї точки і почався наш роман, який продовжився шлюбом і який триває досі - багато в чому завдяки тій мажоргій мелодії, яку народила в нас АДА РОГОВЦЕВА. Спасибі!

Вам ще щось розповісти про долю і долі? У мене ще багато таких історій, одначе ж Фейс-бук не любить довгих текстів. Хай Господь хранить велику актрису - він-то знає їй ціну, те, про що люди іноді навіть не здогадуються.

На фото: Ада Роговцева Сім'я.

З чоловіком, Костем Петровичем Степанковим, та дітьми, Катею і Костею.

На Східному фронті. А.Роговцева, Катерина Степанкова та Ахтем Сеітаблаєв з воїнами.

Гелена у виставі "Варшавська мелодія" (разом з Альфредом Шестопаловим).

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach