f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ВСІ МИ ДІТИ КАПІТАНА ГРАНТА, чи то пак ГЕНЕРАЛА ЖУЛЯ ВЕРНА

16.07.2022

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

Учора, слухаючи Ліну Костенко під час вручення їй французького ордена Почесного Легіону (а говорила вона передусім про тих французів, чий вплив на Україну і українців не викликає сумнівів), думав: а хто із французів найбільше вплинув на мене? Та багато хто... Одначе першим я би назвав Жуля Верна Jules Gabriel Verne (1828-1905).

Справді, моє дитинство, як і багатьох моїх ровесників, минулося під знаком знаменитого французького письменника і його творів. "П'ятнадцятирічний капітан", "Діти капітана Гранта", "Таємничий острів", "Мандрівка до центру Землі", "Навколо світу за 80 днів", "20 тисяч льє під водою"... Капітан Немо і його "Наутілус" був чи не найулюбленішим моїм героєм.

https://www.youtube.com/watch?v=9w9lXm6pj_o

У ті роки дітей рідко куди возили, далі двох сіл на Кіровоградщині, де жили рідні люди, ми не виїжджали. Та дякуючи Жулю Верну ми мандрували всіма морями і землями, навіть до центру Землі, навіть підводними світами... Ті твори розвивали нашу фантазію, будили в нас дослідників і мандрівників.

Тому для мене Жуль Верн - незаперечний генерал від літератури, від фантазійних джерел.

Звичайно, що було безліч фільмів за його творами. "Діти капітана Гранта" (1936), скажімо, режисера Володимира Вайнштока - один із кінохітів нашого дитинства.

Уже потім ми дізнаємось про власне французькі версії творів письменника. Ще 1902 року один із фундаторів кіно Жорж Мельєс відішле глядачів (це радше пародія, звісно) до Жуля Верна ("З гармати на Місяць") у своїй "Мандрівці на Місяць" (фотокадр).

Далі буде чимало фільмів, зокрема і в так званий "німий" період кіно. До прикладу, "Екскурсія на Місяць" (1918), Сегундо де Шола (фотокадр),

"20 тисяч льє під водою" (1916) Стюарта Патона (фотокадр).