f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Згадуємо кіноактора Миколу Гринька

24.05.2022

Viktor Andrienko 

Народився у Херсоні 22 травня у сім'ї акторів робочо-селянського театру.

Мико?ла Григо?рович Гринько? (22 травня 1920, Херсон — 10 квітня 1989, Київ, УРСР, СРСР) — український кіноактор та телеактор. Заслужений артист УРСР (1969). Народний артист УРСР (1973).

https://uk.wikipedia.org/wiki/Гринько_Микола_Григорович

Під час війни Микола Гринько служив у 619 батальйоні аеродромного обслуговування авіації дальньої дії, де ще був керівником мистецької самодіяльності полку.

Після війни став провідним актором Запорізького театру імені Щорса.

У 60-х роках театр був на гастролях у Києві і Микола Григорович прийшов разом з колегами на екскурсію до кіностудію імені Довженка, де його помітили і запропонували пройти кінопроби. Більше до театру він не повернувся, а став працювати актором у штаті кіностудії імені Довженко і знімався на усіх студіях того часу, де зіграв свої найкращі ролі.

З 1963 — актор кіностудії ім. Довженка. Дебютував у кіно 1951 року в ролі Бунтаря у фільмі Ігоря Савченка «Тарас Шевченко». Наступні десять років майже не знімався. Першою по-справжньому серйозною роботою стала роль солдата-американця у фільмі О. Алова та В. Наумова «Мир тому, хто входить» 1961 року. Режисери навіть отримали ящик коньяку, вигравши парі в американської делегації, доводячи, що грав солдата не американець, а українець. Картина отримала спеціальну нагороду журі на Венеційському кінофестивалі, а Гриньку присудили особливий приз «За рекламу автомобілів фірми „Студебеккер“» — власне автомобіль цієї фірми.

https://uk.wikipedia.org/wiki/Гринько_Микола_Григорович

Пам'ять і кадри кінофільмів не дадуть забути неповторного, доброго, талановитого актора - Миколу Григоровича Гринька.

https://www.facebook.com/viktor.avn

https://www.youtube.com/watch?v=kuWV2UCZ-Rc