f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ НЕЗРІВНЯННОЇ НАТАЛІ СУМСЬКОЇ!

21.04.2022

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

Вона є улюбленою акторкою багатьох - і я не виняток. Просто диво-актриса, чия яскрава зовнішня краса перебуває у цілковитій гармонії з красою її внутрішнього світу.

А яке багатство пластики - Наталя може на сцені і на екрані практично все. Колись, при знайомстві, вона сказала мені: "Усі бачать в мені Наталку Полтавку - а я ж клоунеса!". Коли дивишся сьогодні франківську виставу "Кайдашева сім'я" і бачиш Сумську у ролі Кайдашихи, яка цирк-улює-миготить у сценічному кубі немов десяток клоунів (хоча ж там ще море всіляких психологічних та побутових деталей), мимоволі пригадуєш ці її слова. Й водночас сумуєш: ех, кіно цієї сторони таланту Наталі не розгледіло. Утім, як і багато іншого.

А з Наталкою Полтавкою було так. В театр імені Івана Франка прийшли люди із групи майбутнього фільму. Шукали актрису на роль. "Кого шукаєте?- запитала їх легендарна Наталя Ужвій.- Наталку Полтавку.- Навіщо шукати,- сказала Ужвій і показала на Сумську, яка намалювалась у театральному просторі волею самої Долі,- ось вона стоїть". Так акторка потрапила у фільм Родіона Єфименка...

В одному з інтерв'ю Сумська оповіла: незрідка їй говорили, поза Україною: «Щось у вас не так. Дуже яскраво виражена українська національність!» Тобто я не підпадала під категорію радянської актриси, а тим паче російської".

Нині одна з найпопулярніших робіт акторки - роль американської співачки Флоренс Дженкінс у виставі "Незрівнянна" за однойменною п'єсою (2005) Пітера Квілтера. Працювати над роллю було дуже непросто, адже героїня Сумської позбавлена... голосу і музичного слуху (так, хоча й співачка, та ще й успішна!). А як з цим бути Наталі, у якої суперові і голос і той самий слух? Режисер вистави Анатолій Хостікоєв якось сказав мені: "Ну ніяк вона не могла примусити себе співати неправильно, ніяк! Доходило до того, що я із залу кричав їй щось уже зовсім брутальне!".

Одначе ж як здорово, у підсумку, вийшло: бенкет театральності, фейєрверк на честь генія Театру. Бо тут не голос, зрештою, і не слух вирішують справу, а щось таке, що - за його наявності - чує глядацький зал. Ох, як він те чує! Скінчиться війна і ми прийдемо у Франківський театр (чомусь написав я це крізь сльози - але так буде, буде неодмінно!), аби ще раз побачити і почути це диво на ймення НАТАЛЯ СУМСЬКА.

До речі, за тією ж американською п'єсою поставлено фільм «Флоренс Фостер Дженкінс» із Меріл Стріп у головній ролі. Меріл, що там казати, велика актриса, але в цій ролі, як на мене, вона виглядає не так цікаво і не так феєрично, як наша Сумська! Їй-Богу, так. Ми не завжди, на жаль, уміємо оцінити справжній рівень (навіть коли він вочевидь світового калібру) наших митців - давайте цю традицію потроху забувати!

Дорога пані Наталю, мої найщиріші вітання з Днем, коли Ви народились. Світла пам'ять Вашій незабутній матінці, Ганні Іванівні, яка так недавно полишила Вас і Ольгу, а власне усіх нас. Вона любила Вас, вона пишалася Вами - і завжди пишатиметься! Хай не буде переводу Вашому роду, хай живе він вічно під небом мирної і щасливої України!

Доброго здоров'я, Доброї роботи на многії і премногії ще літа!!

На фото: на першій світлині - Наталя Сумська у фільмі "Наталка Полтавка" Родіона Єфименка, на останній - у виставі "Незрівнянна" у режисурі Анатолія Хостікоєва (з ним акторка на окремій світлині).

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach