f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

КІНОКРИТИК, ЩО СТАВ КІНОРЕЖИСЕРОМ. І НЕАБИЯКИМ...ФРАНСУА ТРЮФФО - 90

09.02.2022

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

François Roland Truffaut (6.02. 1932 - 21.10. 1984) - один із основоположників Французької Нової хвилі, що постала у 1950-ті - на початку 1960-х і мала величезний вплив на європейське і світове кіно. Українське в тому числі - досить пригадати, скажімо, ранні фільми Леоніда Осики ("Та, що входить в море", "Двоє"), Кіри Муратової ("Короткі зустрічі" і "Довгі проводи"), Миколи Рашеєва і Олександра Муратова (їх спільна стрічка "Маленький шкільний оркестр" та картина Муратова "Чи вмієте ви жити").

Американська ніч

http://baskino.me/films/dramy/14597-amerikanskaya-noch.html

А Андрєй Тарковський, чия практика і чия теорія кіно так само перебували під впливом Новохвильців! Порівняйте, до прикладу, фінал картин "Чотириста ударів" (1959) Трюффо і "Иванового детства" (1961) Тарковського - пробіги хлопчаків піщаною косою - у відкритий водний простір, який одкривається у вигляді метафори самого життя.

400 ударів

https://uakino.club/filmy/genre_drama/2502-chotirista-udarv.html

Як відомо, Нова хвиля утворилась внаслідок консолідованої праці групи критиків, журналістів, що об'єднались навколо критика і теоретика кіно Андре Базена та журналу Cahiers du Cinéma, До колективу постійних авторів журналу входили Жак Ріветт, Жан-Люк Годар, Клод Шаброль та Франсуа Трюффо. Трюффо одним із перших обгрунтував уявлення про Авторське кіно, роль Автора, яким і є режисер - той, хто творить кінематографічний всесвіт. Екранний бог, словом.

А ще уявлення про особливий спосіб творення матриці часу, яка і зберігається за допомогою фільмових тіл...

Спершу обгрунтували як критики, а потім заходились усе те реалізувати як режисери.

"400 ударів", "Стріляйте в піаніста", "451 градусів за Фаренгейтом", "Дві англійки і континент", "Американська ніч", "Останнє метро", "Сусідка" - це із найулюбленіших... Рано помер, але стільки зробив - того, що лишається, уже лишилось назавжди.

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach