f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ПРОМІЖНІ ПІДСУМКИ РОКУ.

27.12.2021

Sergiy Trymbach 

НСКУ, Українська кіноакадемія

ПОБАЧИЛА СВІТ книга Валентини Короті-Ковальської " ПІСЕННЕ ДРЕВО ІВАНА МИКОЛАЙЧУКА". До книги увійшли спогади побратимів, ВСІ ПІСНІ З ФІЛЬМІВ за участю Івана Миколайчука, особисті фото з сімейного архіву дружини Марії Миколайчук та фото з фестивалів ім. Івана Миколайчука.

Про всяк випадок нагадаю: Валентина Коротя-Ковальська - одна із найчудовіших співачок на цьому чорно-білому світі, колись, за ідеєю Миколайчука, вона увійшла до новоствореного тріо "Золоті ключі" (Ніна Матвієнко, Марічка Миколайчук, Валентина Ковальська); направду Золотого!

https://www.youtube.com/watch?v=hw6osMtHpEQ

Одна лишень, але велика прикрість: тираж книжки склав аж два примірники. Бо з великого 6-ти-мільйонного бюджету Буковинського культурного фонду, з Програми видавничої діяльності ОДА у ювілейний рік правдивого буковинця Івана Миколайчука не знайшлося коштів (цитую сайт Миколайчук-фесту, Вижниця, 15 червня 2021).

Презентація книжки відбулася 15 червня в с. Брусниця (це сусіднє село, поруч рідної Миколайчукової Чорториї; в Брусницю Іванко ходив до школи), в Будинку культури та 16 червня у приміщенні Вижницького Будинку культури. Мала статися презентація і в Києві, у Будинку кіно, у листопаді - та ще й яка: в рамках грандіозного концерту, на честь Івана Миколайчука як генія не тільки кіно, а й музики (тієї, що нас не покине, ніколи!), за участі народних співочих колективів з Буковини, Галичини, Києва.

Уявлялося так, що це допоможе, окрім всього, знайти спонсора на тиражування завершеної, готової книжки! Одначе ж падлючий вірус і тут завадив - концерт довелося відкласти на весну 2022-го.

Та ще не вечір! Валентина Ковальська, у своєму коментарі до мого попереднього посту, внесла правильну корективу: ювілейний рік Миколайчука триває - до 15 червня 2022! За цей час тре', зокрема, знайти гроші для тиражування книги.

Здоров'я усім, миру і благополуччя - і все буде добре!

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach