f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Сьогодні відзначають День українського кіно

11.09.2021

11 вересня відзначають День українського кіно – свято всіх причетних до створення вітчизняного кінематографа, а також його відданих поціновувачів.

Свято згідно з указом Президента від 12 січня 1996 відзначається у другу суботу вересня щороку.

Український кінематограф бере початок ще з кінця ХІХ століття, коли в 1893 році механік Одеського університету Йосип Тимченко на три місяці раніше за Едісона й більше ніж за рік раніше братів Люм’єрів сконструював кінознімальний та кінопроєкційний апарати. Кілька років по тому, в Харкові Альфред Федецький зняв кілька короткометражних картин і 2 грудня 1896 у приміщенні Харківського оперного театру (тепер обласна філармонія) провів перший в Україні публічний кіносеанс.

Далі:

https://np.pl.ua/2021/09/sohodni-vidznachaiut-den-ukrainskoho-kino/

Важливо не лише мати своє кіно, а й можливість його показувати та дивитися

Від 2014 року в суспільстві на тлі історичних подій, у вирі яких опинилася країна, сформувався попит на свій національний кінопродукт.

День українського кіно започатковано президентським указом у 1996 році. Відтоді це свято для вітчизняних кінематографістів було не надто веселим, адже прем’єри створених ними картин відбувалися набагато рідше, ніж партійні з’їзди чи святранки у дитячих садках. На тлі шаленого розвитку російського кінопродукту, на який у Москві грошей не жаліли, розуміючи його виховну та пропагандистську цінність, у нас дедалі частіше лунав чи то вирок, чи то реквієм — нашого «кіна не буде».

Від 2014 року в суспільстві на тлі історичних подій, у вирі яких опинилася країна (Революція Гідності, окупація Росією Криму та початок російсько-української війни), сформувався попит на свій національний кінопродукт. Почався певний ренесанс українського кіно — було знято стільки повного та короткого метру, скільки не знімалося за всі попередні роки відновлення незалежності України.

Далі:

http://www.golos.com.ua/article/350905