f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

МОЕ ПОЧТЕНИЕ / МОЄ ШАНУВАННЯ!

23.08.2020

Сьогодні, 23 серпня, день народження ДАВИДА ЧЕРКАСЬКОГО (1931-2018). Видатного режисера анімаційного кіно, людини-оркестра, людини, з якою пов"язаний дух карнавалу, свободи, веселої зневаги до будь-яких умовностей, із безумовною смертю включно.

- МОЕ ПОЧТЕНИЕ! - так він любив вітатись, заходячи до Будинку кіно. Я ніколи не чув від нього, щоби він розказував анекдоти - він сам ніс сміхове, гумористичне заледве не в кожному своєму жесті, слові, інотонації.

Минулого року було завершено роботу над фільмом "ДАВИД - СВЯТО ЗАВДОВЖКИ У ЖИТТЯ" (реж. Сергій Волков, студія "Кінематографіст") - саме про ДАВИДА ЧЕРКАСЬКОГО. Над стрічкою працювали найближчі друзі та співавтори Давида Яновича: художник Радна Сахалтуєв, актори Віктор Андрієнко та Валерій Чигляєв, автор пісень Аркадій Гарцман, композитор Володимир Бистряков, дружина та художник-мультиплікатор Наталія Марченкова, а також Ігор Ковальов, Юрій Норштейн, Лариса Малюкова. Фільм містить фрагменти оригінальних мультфільмів, фотографії, малюнки, ескізи та кінохроніку різних років.

Жаль, але так склалось, що фільм досі мало хто бачив. Його запускали у виробництво ще за життя ЧЕРКАСЬКОГО, після його смерті виникли зрозумілі за таких обставин проблеми. Режисер вирішив йти від ідеї книги, в яку зібрано чимало блискіток, пов"язаних з життям Давида Яновича...

На фото обкладинка тієї книги. Сергій Волков оповів мені: він має намір доповнити її матеріал і видати наступного року. Року ювілейного - гряде 90-ліття митця (до речі, ЧЕРКАСЬКИЙ народився 1931-го, а не 32-го року; про це він говорив мені, й не тільки мені, не один раз).

ДАВИД ЧЕРКАСЬКИЙ був веселою, вільною, розкутою людиною. Пам"ятаймо його саме таким - сьогодні і завжди!

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach