f y
Національна спілка кінематографістів України

Документи й матеріали

Постанова VІ пленуму Правління НСКУ «Зміни в законодавстві України з метою реформування сфери аудіовізуальних мистецтв»

17.03.2015

ПОСТАНОВА 
 ПЛЕНУМУ ПРАВЛІННЯ 
НАЦІОНАЛЬНОЇ СПІЛКИ КІНЕМАТОГРАФІСТІВ УКРАЇНИ

м. Київ                                                                11 березня 2015 року

Зміни в законодавстві України
з метою реформування сфери
аудіовізуальних мистецтв

         Заслухавши та обговоривши питання «Зміни в законодавстві України з метою реформування сфери аудіовізуальних мистецтв»,

УХВАЛИЛИ:

         1. Констатувати як позитивну тенденцію до розробки законопроектів, покликаних реформувати сферу аудіовізуальних мистецтв. Водночас розробка нових законів не може бути підставою для згортання фінансування кінематографа з державного бюджету України.

         2. Підтримати збереження існуючої системи управління галуззю та системи фінансування. Пленум виступає не тільки за збереження Державного агентства України з питань кіно, а й за розробку концепції  розвитку цієї управлінської структури за прикладом європейських країн (Велика Британія, Швеція, Польща), де подібні структури є державно-громадськими та охоплюють практично весь реєстр функцій щодо розвитку аудіовізуальних мистецтв.

         3. Домагатися збільшення державного фінансування галузі кінематографії з бюджету на рівні, як мінімум, 2010-2013 років з урахуванням інфляції.

         4. Секретаріату правління НСКУ розглянути можливість створення при Спілці кінематографістів Благодійної організації «Фонд розвитку і підтримки української кінематографії».

         5. Наполягти на включенні Закону України «Про авторські і суміжні права» до переліку законів, виконання яких має контролюватися Національною радою з питань телебачення і радіомовлення. Так само наполягати на включенні договору з Організацією колективного управління авторськими правами до переліку обов’язкових документів, які додаються до заяви на видачу (подовження) ліцензії на мовлення.

         6. Зобов’язати секретаріат правління НСКУ брати активну участь в обговоренні, громадських експертизах законодавчих документів, що мають стосунок до реформування кіногалузі, всієї сфери аудіовізуальних мистецтв.

         7. Запропонувати Кабінету Міністрів України, Міністерству культури, Держкіно України та Фонду Держмайна України створити робочу групу для розробки концепції реформування державних кіностудій. Зокрема, йдеться про зміни у фінансуванні проектів, що презентуються національними та державними кіностудіями.

         8. НСКУ (зокрема, в особі відповідальних секретарів Правління) взяти активну участь у розробці новітньої законодавчої бази українського кінематографа в рамках громадської ініціативи «Реанімаційний пакет реформ».