f y
Національна спілка кінематографістів України

Персоналії

Мащенко Микола

(12.01.1929 — 02.05.2013)

Український кінорежисерсценаристписьменник, професор (2007), колишній голова Національної спілки кінематографістів України, член Національної спілки письменників України, генеральний директор Київської кіностудії ім. О. Довженка (1989–2004), академік Національної академії мистецтв України (1997).

Народився в с. Мілуватка на Луганщині. У 1953 році закінчив Харківський театральний інститут (майстерня І. Мар'яненка). У 1957 році почав працювати на Київській кіностудії художніх фільмів.

У 1989–2004 роках обіймав посаду директора, згодом генерального директора Київської кіностудії ім. О.Довженка. У 1996 році став засновником Академії мистецтв України, а за рік — її дійсним членом (академіком).

У 2004 році став академіком-секретарем відділення кіномистецтва Національної академії мистецтв України. Помер 2 травня 2013. Похований у Києві на Байковому кладовищі.

Фільмографія:

  • 1962 — «Радість моя» (у співавторстві)
  • 1963 — «Новели Красного дому» (у співавторстві)
  • 1965 — «Хочу вірити»
  • 1965 — «Всюди є небо»
  • 1967 — «Дитина»
  • 1970 — «Комісари»
  • 1971 — «Іду до тебе…»
  • 1973 — «Як гартувалася сталь» (за романом російського письменника Миколи Островського, 6 серій)
  • 1978 — «Шлях до Софії» (за романом болгарського письменника Стефана Дичева, 5 серій, СРСР — Болгарія)
  • 1980 — «Овід» (за романом англійської письменниці Етель Ліліан Войнич, 3 серії)
  • 1982 — «Карастоянови» (т/ф, 3 серії, СРСР — Болгарія)
  • 1983 — «Паризька драма»
  • 1986 — «Мамо, рідна, дорога»
  • 1987 — «Все перемагає любов»
  • 1988 — «Зона» (спільно з С. Шахбазяном)
  • 1993 — «Кобзар»
  • 1992 — «Вінчання зі смертю»
  • 2008 — «Богдан-Зиновій Хмельницький»