f y
Національна спілка кінематографістів України

Персоналії

Шевчук Юрій

Кінокритик.

Кандидат філологічних наук (германістика).

Член Національної спілки кінематографістів України.

У 1978–1986 роках навчався на Факультеті романо-германської філології Київського державного університету імені Тараса Шевченка, де отримав ступінь кандидата філології. У 1992–1999 роках навчався в університеті «Нова школа соціологічних досліджень» (The New School for Social Research, Нью-Йорк, США), де отримав ступінь магістра політичних наук зі спеціальностей «Порівняльна політологія» та «Американський уряд».

У 1990–2012 роках викладав українську мову в Літній школі Гарвардського університету (США).

Від 2004 року працює в Колумбійському університеті (Нью-Йорк, США), де серед інших викладає курси «Історія українського кінематографа», «Совєтський, пост-совєтський, колоніальний, постколоніальний кінематограф». Лектор української мови та культури Департаменту слов’янських мов та в Інституті імені Аверела Гаримана в Колумбійському університеті.

Засновник і директор Українського кіноклубу Колумбійського університету, єдиного постійного форуму українського кінематографу на Заході (з 2004 року).

Пише і публічно виступає про проблеми українського кінематографу, культури та ідентичності. Аналітичні статті та інтерв’ю Юрія Шевчука про український і світовий кінематограф, ідентичність та культуру публікувалися у виданнях «КINO-КОЛО» (kinokolo.ua), «Сценарна майстерня» (screenplay.com.ua), «Українська правда» (pravda.com.ua), «Дзеркало тижня», «Телекритика» (telekritika.ua), «Український тиждень» та інших.

Читав лекції в Університеті імені Адама Міцкевича (Познань, Польща), Гарвардському, Єльському, Стенфордському (США), Торонтському (Канада), Ґранадському (Іспанія), Міланському, Римському («Ла Сап’єнца») університетах, Американському університеті Джона Кебота у Римі, Університеті імені Федерика Другого (Неаполь, Італія), Ґрайсвальдському університеті (Німеччина), Львівському національному університеті імені Івана Франка, Національному університеті «Києво-Могилянська академія», Київському національному університеті театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого.

Член Асоціації славістичних та східноєвропейських досліджень (ASEEES), Американської асоціації викладачів слов’янських та східноєвропейських мов (AATSEEL), Американської асоціації українознавців, Української Вільної Академії Наук у Нью-Йорку, Наукового товариства імені Тараса Шевченка у Нью-Йорку, в якому очолює філологічну секцію.