f y
Національна спілка кінематографістів України

Персоналії

Денисенко Володимир

(07.01.1930 - 10.06.1984)

Режисер, сценарист.

Народився в с. Медвині Київської обл.

1956 — закінчив режисерський факультет КДІТМ ім. І.Карпенка-Карого.

Після закінчення II курсу (1949) був заарештований і засуджений на 5 років виправно-трудових робіт (стаття 54 — за «український буржуазний націоналізм»). Заслання відбував у м. Кіров (Росія). Звільнений за амністієюнавесні 1953 року. Поновлений в інституті (на курсі Мар'яна Крушельницького). Реабілітований 24 серпня 1956.

1957 — асистент режисера на фільмі «Дорогою ціною».

З 1959 — викладач Київського державного інституту театрального мистецтва імені І.Карпенка-Карого. 

Похований на Байковому кладовищі (Київ).

Фільмографія

  • 1959 — «Солдатка» (сценарист, режисер)
  • 1960 — «Роман і Франческа» (режисер)
  • 1962 — «Мовчать тільки статуї» (режисер)
  • 1964 — «Сон» (режисер)
  • 1968 — «Совість» (сценарист, режисер)
  • 1968 — «На Київському напрямку» (сценарист, режисер)
  • 1969 — «Важкий колос» (сценарист, режисер)
  • 1971 — «Осяяння» (сценарист, режисер)
  • 1973 — «Повість про жінку» (сценарист, режисер)
  • 1978 — «Дніпровський вітер» (телефільм, за новелою Олеся Гончара «Чарикомиші»)
  • 1978 — «Женці» (сценарист, режисер; премія «За яскраве відображення на екрані проблем життя сучасного села», XII ВКФ, Ашхабад, 1979; Головний приз V РКФ «Людина праці на екрані», Ворошиловград, 1980)
  • 1981 — «Високий перевал» (сценарист, режисер)