f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Звернення трудового колективу Центру Довженка

19.11.2015

18 листопада 2015 року відбулись загальні збори трудового колективу Національного центру Олександра Довженка, повідомляє офіційний сайт підприємства.

На зборах було прийнято такі рішення:

- наполягати на призначенні Івана Козленка виконувачем обов’язків Генерального директора до завершення конкурсу на посаду керівника підприємства; 

- у разі оголошення відкритого конкурсу на посаду Генерального директора забезпечити прозорість формування складу конкурсної комісії, її незалежність та незаангажованість, збалансованість представницького складу, в якому незалежні експерти мають складати щонайменше половину членів;

- за результатами зборів направити відповідний лист з вимогами до Президента України Порошенка П.О., Прем’єр-міністра України Яценюка А.П., Віце-прем’єр-міністра України, Міністра культури України Кириленка В.А.

Наводимо текст звернення трудового колективу.

Президенту України ПОРОШЕНКУ П.О.

Прем’єр-міністру України ЯЦЕНЮКУ А.П.

Віце-прем’єр-міністру України, міністру культури України КИРИЛЕНКУ В.А.

Шановний Петре Олексійовичу!

Шановний Арсенію Петровичу!

Шановний В’ячеславе Анатолійовичу!

Ми, працівники Національного центру Олександра Довженка, висловлюємо стурбованість ситуацією, що склалася навколо зміни керівництва Центру Міністерством культури України.

За період керування Іваном Козленком Державним підприємством «Національний центр Олександра Довженка» з 12 листопада 2014 року по 11 листопада 2015 року, робота установи відзначалась прозорістю, підзвітністю громаді, структурними реформами та сприянням розвитку культурної ініціативи. В житті підприємства, що належить до державного сектору економіки, відбулись якісні зміни та відкрились перспективи на майбутнє. Центр Довженка перетворився на один із найдинамічніших закладів культури, значно розширивши географію міжнародних проектів, організувавши низку популяризаційних та освітніх проектів в Україні, став хабом для реалізації незалежних культурних ініціатив громадського сектору.

В цьому році Центром в Україні та за кордоном проведено 29 власних і партнерських заходів. Серед них такі широкомасштабні як організація українського стенду на кіноринку Берлінського Міжнародного кінофестивалю, ретроспективи Кіри Муратової в Австралії, Аргентині та на Карловарському міжнародному кінофестивалі, українські ретроспективи у Франції, Німеччині, Словаччині, Великій Британії тощо.

Продовжується робота з відновлення національного кінофонду, зроблено перші кроки зі створення цифрової лабораторії на базі Центру, започатковано Музей кіно, ведеться підготовка до першої виставки в ньому навесні. За відсутності спеціалізованої установи з культурної дипломатії, Центр взяв на себе частину зобов’язань представляти Україну за кордоном через мистецтво.

Ще рік тому ситуація в Центрі була іншою. Підприємство починало 2015 рік з 1,5 мільйонними збитками, великі промислові приміщення, які могли б використовуватись для популяризації мистецтва, простоювали та занепадали.

Завдяки впровадженню ініційованої та публічно презентованої Іваном Козленком антикризової програми реформування та реструктуризації, Центр Довженка показав прибуток в 642 тис. грн. у третьому кварталі 2015 року. У 2015 році очікується повне покриття збитку та отримання чистого прибутку. Замість мільйонного боргу, який було успадковано Центром восени 2014 року, сьогодні на рахунках Центру акумульовано 950 тис. грн. оборотних коштів та понад 1 млн. кредитних зобов'язань контрагентів на користь Центру. Виплачено величезні борги, проведено оптимізацію витрат. Здійснено реструктуризацію штату, зменшено адміністративні витрати. Розпочато проект з енергозбереження.

Впродовж року керівництва Івана Козленка суттєві зміни торкнулися не тільки фінансової сфери, але й принципових засад функціонування самого Центру як культурного закладу.

Згідно з наказом Міністерства культури України № 837/0/17-15 від 11.11.2015 р. Івана Козленка усунено від керівництва ДП «Національний центр Олександра Довженка» у зв’язку з неподовженням терміну дії контракту та відмовою Міністерства культури України призначити його виконувачем обов’язків генерального директора до закінчення конкурсу на посаду керівника, всупереч поданої Іваном Козленко заяви.

Колектив ДП «Національний центр Олександра Довженка» здивований таким рішенням. Звична практика міністерства показує, що до призначення обраного за конкурсом керівника його функції виконує попередній директор. Таке тимчасове рішення було б раціональним і закономірним. Проте, його не було прийнято. Пояснень від Міністерства культури України, чому керівника, спроможного не тільки здійснювати ефективне керівництво, але й забезпечити розвиток підприємства, усунено від керівництва, нам надано не було.

Відтак колектив Національного центру Олександра Довженка наполягає:

1. Розглянути можливість призначення Івана Козленка виконувачем обов’язків Генерального директора до завершення конкурсу на посаду керівника підприємства. 

2. В разі оголошення конкурсу на посаду Генерального директора підприємства забезпечити прозорість формування складу конкурсної комісії, її незалежність та незаангажованість, збалансованість представницького складу, в якому незалежні експерти мають складати щонайменше половину членів.

Трудовий колектив Центру Довженка висловлює підтримку Івану Козленку, як людині, під чиїм керівництвом було проведено титанічну роботу з реанімації Центру, розпочато системні зміни; його звільнення унеможливить успішне закінчення розпочатих реформ.

Звертаємо також увагу на те, що Іван Козленко – широко визнаний міжнародною кінематографічною спільнотою як висококласний спеціаліст, який має підтримку директорів найбільших світових кіноархівів. Усунення його від керівництва Центром викличе негативний міжнародний резонанс та стане черговим сумним кроком Уряду в протилежний бік від європейської перспективи України.

Трудовий колектив Національного центру Олександра Довженка



Національний центр Олександра Довженка, 18 листопада 2015 року