f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Триває формування програми 45-го КМКФ «Молодість»: фільми-учасники конкурсу

02.10.2015

Триває формування кінопрограми 45-го Київського міжнародного фестивалю «Молодість», що розпочнеться 24 жовтня 2015 року. Про відібрані до конкурсної програми заходу стрічки організатори інформують на сайті фестивалю.

Першими учасниками міжнародного конкурсу «Молодості» стали фільми, що брали участь у провідних фестивалях світу – у Каннах, Сан-Себастьяні, Торонто, Санденсі та Роттердамі.

Швейцарський фільм «На війні» Сімона Жакме, що його світова прем’єра відбулася на МКФ у Сан-Себастьяні в програмі «Нові режисери», розповідає про 15-річного Маттео, який відчайдушно намагається втекти від батька.

«Сплячий гігант» Ендрю Чівідіно – канадський учасник «Тижня критики» Каннського МКФ і учасник МКФ у Торонто – це вибухова історія Адама, що проводить літо з двома кузенами і не підозрює, що цей відпочинок змінить його назавжди.

Стрічка «Панама» сербського режисера Павле Вучковіча, що вже був на «Молодості» із коротким метром, брала участь у програмі «Спеціальні покази» Каннського МКФ. За сюжетом Йован закохується в Майю, але підозрює, що дівчина веде подвійне життя. Хлопець намагається дізнатися правду за допомогою соціальних мереж.

Ізраїльський дебют у конкурсі «Молодості» – «Принцеса» Талі Шалома-Езера. Прем’єра фільму відбулася на фестивалі Санданс у міжнародному конкурсі ігрового кіно. Це історія 12-річної Адар, чиє спілкування з маминим хлопцем переростає у дещо більше.

Канадська стрічка «Механік» Рене Больйо, учасник конкурсу Роттердамського МКФ, розповідає про механіка з маленького міста, що п’ять років чекає на пересадку нирки. Проте боротьба за життя – не єдина його біда. На кону шлюб та навіть гараж, який він от-от може втратити. Фільм заснований на реальній історії грецького поета Костасі Каріотакісі.

Також у міжнародний конкурс «Молодості» було відібрано такі фільми:

  • «Пікадеро» Бена Шеррока – британську комедію про проблеми баскської пари в охопленій кризою країні. Щоб якось їх вирішити, пара звертає до «пікадеро» – популярних серед молоді місць для занять сексом;
  • «Іскри» Клер Карре – американська науково-фантастична стрічка, у якій після світової нейрологічної епідемії люди починають шукати значення у світі без пам’яті;
  • «Нариси з життя потопельника» Кіроса Папавассіліо – кіпрський фільм про людину, що змушена щороку повертатися в річницю своєї смерті та проживати цей день заново.

У короткометражний конкурс фестивалю було відібрано 17 фільмів, у студентський – 22 стрічки. З-поміж них організатори фестивалю виділяють такі:

«Зроблено в Білорусі»
Документальна стрічка італійського режисера Луїджі Міларді – погляд на білоруський режим зсередини, очима творчих громадян Білорусі. На офіційному сайті проекту країну називають «Північною Кореєю Європи» та «останньою диктатурою Європи». Щоб відчути, чим живе Білорусь, знімальна група провела там два місяці.

«Серця, що б’ються»
Документальний фільм французьких режисерів Антуана Шоданя та Сільвена Верде про побут та мрії українських шахтарів. У Східній Україні група шахтарів за чаркою згадує про смерть свого товариша, яка сталась унаслідок нещасного випадку. Один з гірників – 30-річний Славко. Він мріє втекти і почати нове життя з молодою жінкою, з якою познайомився в Інтернеті. Фільм став призером кількох європейських фестивалів у Франції та Португалії.

«Танцюю я не дуже»
Стрічка американської режисерки Джоенни Арноу, яка завоювала «Срібного ведмедя» на цьогорічному МКФ у Берліні: історія дівчини, що звикла бути на задвірках життя. Героїня постійно відчуває себе відкинутою суспільством і щоразу почувається «третьою зайвою», коли у її чарівної та розкутої подруги з’являються нові знайомі.

«Хованки»
У студентському конкурсі свою нову стрічку презентує японка Кіміе Танака, що брала участь у 44-ій «Молодості» з фільмом «До нас». Шоічі повертається додому в сільську місцевість після раптової смерті матері. На його плечі лягла турбота про молодшого брата, що не виходив зі своєї кімнати протягом десяти років. Шоічі сподівається на допомогу від соціальної служби, проте стикається із тиском бюрократії. Розчарувавшись, хлопець приймає радикальне рішення.

«Проти ночі»
Ще один конкурсант студентської програми – короткий метр американського режисера Стефана Кубіцького, що вже переміг на восьми американських фестивалях, а також був висунутий на «Студентський Оскар».

Кінець 1960-х років, розквіт радянської космічної програми. Капсула «Союз» із двома космонавтами шалено влітає в атмосферу. Обидва дивом виживають, приземлившись у віддалених степах Монголії. Один із героїв висаджується в розпал жорстокої хуртовини. Напівмертвий від холоду, він знаходить юрту і прагне прихистку всередині. Але це не звичайне місце і не звичайна ніч, і до світанку – ще дуже далеко.

У програмі ЛГБТ-фільмів «Сонячний зайчик» будуть показані такі стрічки:

«Літо Санґайле» (Литва, Франція, Нідерланди, 2015).
Режисер Аланте Кавайте міркує на теми тіла, статі та сексуальності. Юна Санґайле марить небом і польотами, та водночас страшенно боїться висоти. Знайомство з новою подругою допомагає дівчині знайти сили і втілити в життя свою дитячу мрію.

Фільм отримав нагороду за найкращу режисуру на кінофестивалі у Сандансі та був відібраний до «Панорами» Берлінського МКФ. Загалом він був на п’яти десятках фестивалів у Лос-Анджелесі, Лондоні, Парижі, Берліні, Сан-Франциско, Сіднеї, Цюріху, Карлових Варах, Единбурзі, Боготі та інших містах.

«Мандарин» (США, 2015).
Режисер Шон Бейкер створив яскраву й незвичну комедія про двох трансгендерних працівниць секс-індустрії, одна з яких після виходу з в’язниці через ревнощі влаштовує полювання на свого бойфренда. За умов обмеженого бюджету команда використовувала для зйомки камери смартфонів. Світова прем’єра стрічки відбулася у січні 2015 року на кінофестивалі Санданс.

«Бізарр» (Франція, США, 2015).
Фільм-спостереження Етьєна Фора за буремним життям юнака у Брукліні. Не маючи ані знайомих, ані житла, він проводить ночі у випадкових місцях, доки не потрапляє до місцевого андерграундного кабаре під назвою «Біззар». Відверта філософія клубного життя захоплює хлопця, а власниці закладу долучають його до місцевої «родини».

«Клятвена незаймана» (Італія, 2015).
Дебютна стрічка італійської режисерки Лаури Біспурі була представлена у конкурсній програмі цьогорічного МКФ у Берліні. У центрі оповіді – албанська традиція присяги на цноту. Головна героїня Хана, відрікаючись від нав’язаних суспільством традиційних ролей для жінки, вимушена пережити два болючих перевтілення, спочатку відмовляючись від власної ідентичності та будь-якої форми кохання, а потім намагаючись до неї повернутись. Це історія про відродження чуттєвості та перетворення на нову людину, вільну й повноцінну.

«Історії нашого життя» (Кенія, 2014).
Документальний фільм Джима Чучу про життя ЛГБТ-спільноти в Кенії, що складається з п’яти міні-драм. Журналістську хроніку поєднано тут із політичним протестом та витонченим візуальним і музичним оформленням. Стрічка отримала головний приз журі Teddy Award на Берлінале-2015.

Зірковим учасником конкурсної програми дитячого кіно «Молодість – дітям», розрахованої на вікову аудиторію 10–14 років (її оцінює дитяче журі), стала французька стрічка «Мікроб та бензин» режисера Мішеля Ґондрі – історія двох друзів-підлітків, які вирішили реалізувати свою дитячу мрію і власноручно побудували автомобіль, на якому вирушили у мандрівку Європою. Саморобна техніка у такій тривалій мандрівці підкидала їм чимало сюрпризів, які слід було усувати у найнезвичніших місцях та екстремальних умовах, проявляючи при цьому винахідливість і терплячість. Роль матері головного героя зіграла Одрі Тоту.

Також серед учасників «Молодості – дітям» – стрічка індійського режисера Нагеша Кукунура «Веселка».

Це зворушлива історія про 10-річну Парі та її 8-річного сліпого братика, батьки яких загинули. Парі мріє, щоб брат знову бачив, обіцяє йому, що на дев’ятий день народження він побачить веселку. Дівчинка натрапляє на плакат свого кумира Шах Рух Хана, що закликає людей жертвувати свої очі і вирішує написати йому. Парі плекає надію, що він допоможе повернути брату зір.

Історія індійських дітей підкорила критиків 65-го Берлінського МКФ. Стрічка отримала Кришталевого ведмедя – Гран-прі за найкращий художній фільм конкурсу для юнацтва. 

У Національний короткометражний конкурс «Молодість» запросила дві стрічки, що брали участь у «Кіногляді СУК: ON/OFF» у рамках фестивалю «Гогольfest»: документальний фільм «Останнє літо» (реж. Андранік Берберян і Алі Хмайдуш) і анімаційну стрічку «Я куплю велосипед» Нікіти Ліскова.

За матеріалами КМКФ «Молодість»