f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Відкритий лист щодо Українського Оскарівського комітету

01.10.2015

1 жовтня 2015 року продюсери Ігор Савиченко, Максим Асадчий і Єгор Олесов опублікували відкритий лист, закликавши якнайшвидше оголосити прийом заявок і проведення відбору українського кандидата на «Оскар», аби подати стрічку у листопаді, домовившись попередньо з Американською кіноакадемією про те. Подаємо текст листа і відповідь НСКУ.

Голові Національної спілки кінематографістів України Сергію Тримбачу
Генеральному директору Асоціації продюсерів України Денису Маслікову
Членам Українського Оскарівського комітету, обраного рішенням секретаріату правління НСКУ від 21.05.2015

Сьогодні Американська кіноакадемія закриває прийом заявок на здобуття премії «Оскар» за найкращий фільм іноземною мовою. Понад 70 країн подали свої фільми. Зареєструвати свої кандидатури змогли Афганістан та Ірак, Домініканська Республіка і Косово, Непал і Камбоджа. Україна не змогла. 

Хоча у розпорядженні організацій, що зголосилися формувати новий Український оскарівський комітет, був на це фактично цілий рік. Нагадаємо, 24 вересня 2014 року Секретаріат Правління НСКУ закликав членів попереднього Українського оскарівського комітету до відставки. А склад нового комітету було затверджено НСКУ понад 4 місяці тому.

Навіть після заклику до термінових дій від продюсерів фільмів «Незламна» та «Брати. Остання сповідь» (відкритий лист від 2 вересня 2015) не було зроблено нічого, окрім заяви директора Асоціації продюсерів України про «сподівання, що Виконавчий комітет [Американської кіноакадемії] зробить виняток для України, як це вже було 2006 року, коли фільм “Аврора” режисера Оксани Байрак висувався у листопаді».

На нашу думку, отримати шанс на цей виняток і встигнути подати фільм у листопаді, можна лише, якщо Український оскарівський комітет:

1) спільно з Асоціацією продюсерів України напише термінове звернення до Американської кіноакадемії щодо наявності в Україні єдиного та загальновизнаного Оскарівського комітету, з проханням надати Україні можливість податися цього року після офіційного дедлайну;

2) докладе максимальних зусиль, щоб оперативно донести це звернення до Американської кіноакадемії, отримати їх реакцію та оприлюднити її для української спільноти;

3) якнайскоріше оголосить прийом заявок та проведе відбір українського кандидата на Оскар;

4) заявить у міжнародних ЗМІ, що Україна має фільм-кандидат, щодо якого є консенсус провідних кінознавців країни — і справа лише за формальним затвердженням Американської кіноакадемії.

Поки що ж відсутність України у міжнародних новинах про Оскар виглядає так, ніби у нашій країні просто немає фільмів. А подальше затягування часу призведе до того, що Україна не встигне відібрати фільм навіть до листопаду.

Ми переконані, що у складі комітету є багато шанованих у світі кіно людей, чиї авторитетні дії могли б вирішити цю ситуацію на користь України. Проте завжди готові надати Українському оскарівському комітету допомогу в комунікації з Американською кіноакадемією чи міжнародними ЗМІ.

Продюсери
Ігор Савиченко, Директорія кіно («Брати. Остання сповідь», «Поводир», BABYLON`13, «Зелена Кофта»)
Максим Асадчий, Pronto Film («Брати. Остання сповідь», «Поводир», «Імпорт-Експорт», «Мамай»)
Єгор Олесов, FILM.UA («Сторожова застава», «Незламна», «Під електричними хмарами»)

1 жовтня 2015, Київ

Відповідь Національної спілки кінематографістів України на відкритий лист щодо Українського Оскарівського комітету

Національна спілка кінематографістів України подала до Американської кіноакадемії усі необхідні документи для затвердження нового складу Українського Оскарівського комітету наприкінці червня 2015 року й очікує рішення Виконавчого комітету в номінації «Найкращий фільм іноземною мовою», який має схвалити Український Оскарівський комітет. Досі Виконавчий комітет, аби розглянути це питання, не збирався.

Минулого тижня НСКУ спрямувала до Американської кіноакадемії листа, у якому повідомила, що в Україні є низка фільмів, продюсери яких планують подати їх на «Оскар» у номінації «Найкращий фільм іноземною мовою». НСКУ висловила сподівання, що Американська кіноакадемія затвердить склад Українського Оскарівського комітету і надасть можливість Україні висунути свого номінанта на «Оскара» цього року.

Разом із тим, вважаємо некоректним розпочинати діяльність з приймання та розгляду Українським Оскарівським комітетом фільмів до моменту його офіційного затвердження.

Тільки-но Виконавчий комітет Академії схвалить новий склад Українського Оскарівського комітету і надасть дозвіл подати фільм, попри те, що строки спливли, терміново і в найкоротший час буде оголошено приймання робіт, організовано їх перегляд і процедуру голосування, аби Україна подала фільм-номінант цього року.

Власна інформація НСКУ