f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Петиція представників кінопрокатного бізнесу щодо подовження з 1 січня 2016 року звільнення від оподаткування ПДВ

30.09.2015

23 вересня 2015 року Вікторія Зюнькіна подала Президенту України Петру Порошенку електронну петицію представників кінопрокатного бізнесу з вимогою подовжити з 1 січня 2016 року звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання послуг з демонстрування, розповсюдження іноземних фільмів, дубльованих, озвучених та/або субтитрованих державною мовою на території України. Подаємо текст петиції.

Народ України проти підвищення цін на квитки у кінотеатрах на 20% (з 01.01.2016 до ціни кіноквитка додається ПДВ 20%)

Ми, громадяни України та представники кінопрокатного бізнесу, виступаємо проти запровадження з 01.01.2016 оподаткування податком на додану вартість (ПДВ 20%) квитків на фільми у кінотеатрах.

З метою розвитку державної мовної політики та галузі кінопрокату в Україні, пунктом 13 Підрозділу 2 Розділу ХХ Податкового кодексу України визначався спеціальний режим оподаткування послуг з демонстрування та розповсюдження іноземних фільмів, дубльованих, озвучених та/або субтитрованих державною мовою на території України. До 01.01.2016 такі послуги були звільнені від оподаткування ПДВ. 

З 01.01.2016 цей спеціальний режим припинить дію, НЕЗВАЖАЮЧИ НА ЙОГО ОСОБЛИВУ АКТУАЛЬНІСТЬ: 

Важливо залишити сприятліві умови для демонстрації іноземних фільмів, що дубльовані / субтитровані українською. Фільми відомих світових кіновиробників складають основну частку в кінопрокатній індустрії. Отже, невідворотним результатом відміни зазначеної пільги стане ВИМУШЕНЕ ЗБІЛЬШЕННЯ ЦІН НА КІНОКВИТКИ – щонайменше на 20%.

Одним з небагатьох масових та недорогих видів відпочинку та культурного дозвілля є похід у кіно. Але квитки в кіно не є предметом першої необхідності, тому в складних економічних умовах глядачі будуть вимушені відмовлятися від послуги, яка здорожчає на 20%. Це позбавить багатьох людей та їх сім’ї можливості провести дозвілля в кінотеатрі.

Ринок кінопрокату України має великий потенціал для розвитку за наявності сприятливих умов. Наприклад, розвинутий польський ринок на сьогодні має у 3 рази (!) більше кінозалів на 100 000 глядачів, порівняно з українським. Галузь кінопрокату потребує державної підтримки для розвитку, оскільки кінотеатри є основними суб’єктами просування кінопродукції до глядачів.

Похід в кіно дозволяє провести час з сім'єю та друзями в атмосфері позитивних емоцій. Кіно, дубльоване / субтитроване українською мовою, несе культурно-освітницькі та інші суспільно-корисні функції державного значення. Діти і дорослі чують літературне звучання української мови від кращих майстрів українського театру і кіно, субтитри дозволяють підвищити грамотність, оскільки опосередковано змушують звертати увагу на тексти. Українське дублювання дитячих мультфільмів визнається дуже вдалим, виразним і кумедним. 

За останній час кінопрокатна індустрія зазнала значного удару від збільшення валютного курсу в 3 рази, оскільки і фільми світових виробників, і обслуговування сучасного кінообладнання мають 100% валютну складову в своїй ціні. При цьому кінотеатри не мали можливості адекватно збільшити ціну квитка, враховуючи падіння купівельної спроможності населення. Якщо до цих умов додати підвищення вартості квитків на 20%, то це призведе до гальмування розвитку галузі кінопрокату, втрати робочих місць, погіршення якості послуг за рахунок максимального скорочення витрат, в найгіршому випадку, закриття нерентабельних кінотеатрів.

Таким чином, збереження спеціального режиму оподаткування послуг кінопрокату СПРИЯТИМЕ ВАЖЛИВИМ ФАКТОРАМ РОЗВИТКУ ДЕРЖАВИ: підтримці мовної політики, збереженню глядацького попиту та розвитку кінопрокатної індустрії в Україні. 

Враховуючи наведене, ПРОСИМО ПОДОВЖИТИ з 01.01.2016 звільненння від оподаткування ПДВ операцій з постачання послуг з демонстрування, розповсюдження іноземних фільмів, дубльованих, озвучених та/або субтитрованих державною мовою на території України.

Петицію розміщено тут>>>.

«Електронні петиції», 23 вересня 2015 року