f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

"РОЗВІДНИКИ". ЗАБУТИЙ ФІЛЬМ, на екрани вийшов у травні 1969-го

09.05.2021

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

З ІВАНОМ МИКОЛАЙЧУКОМ, ЛЕОНІДОМ БИКОВИМ, КОСТЕМ СТЕПАНКОВИМ У ГОЛОВНИХ РОЛЯХ

Забутий - принаймні так мені видається. Картина за сценарієм Євгена Онопрієнка, режисери - ЛЕСЬ ШВАЧКО (один із ветеранів українського кіно, працював з Довженком, поставив популярні фільми "Далеко від Батьківщини", 1960, "Ракети не повинні злетіти", 1962, у співавт. та ін.) та ІГОР САМБОРСЬКИЙ (фільми "Київські мелодії", 1967, "Зозуля з дипломом", 1971, у співавт. - та й більше не знаю нічого про нього; може, хто підкаже).

Події фільму відбуваються в останній рік війни. Бої за придунайські міста. А Дунай заміновано. Загін розвідників, на чолі з капітаном Кургановим (його і грає Миколайчук) отримує завдання добути карту мінних полів... Карту добуто, одначе розвідники потрапляють в пастку....

Саме під час роботи над фільмом і народилась - по-справжньому - дружба МИКОЛАЙЧУКА і БИКОВА (останній, як відомо, свій заповіт просив передати Миколайчукові та режисеру Миколі Мащенку, яких вважав своїми найбільшими друзями). Дружні стосунки пов'язували Бикова і з Алєксєєм Смирновим та Костем Степанковим.

А найцікавіше те, що "Розвідники" у деяких жанрово-стильових аспектах спрограмували знамениту стрічку Бикова "В бій ідуть тільки "старі" (де серед авторів сценарію зустрічаємо прізвище того ж таки Онопрієнка, скажімо).

Спільне є і в самій інтонації оповіді, у постатях персонажів. Ні, це ажніяк не наслідування, боронь Боже, це в роботі над однією картиною зароджувалися зерна іншої - підсвідомо. Зароджувалися в дуже цікавому творчому ансамблі, передусім акторському. До названих акторських імен додам Андрія Сову, Гію Кобахідзе, Леоніда Марченка, Віталія Дорошенка, Лаврентія Масоху, навіть Борислава Брондукова у маленькій ролі солдата (на момент зйомок актор був ще настільки незнаний, що його прізвища немає в титрах).

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach

фільм РОЗВІДНИКИ

https://www.youtube.com/watch?v=mUI-naO7fNE