f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

РЕАЛІЗМ БЕЗ МІСТИКИ: привітання з днем народження художника і сценариста ЄВГЕНА ГОЛУБЕНКА.

04.11.2017

Сьогодні День народження художника і сценариста ЄВГЕНА ГОЛУБЕНКА. Він народився (не так давно, у 1956-му) у Кам"янець-Подільському. Як сказано в одному із текстів про нього, до середини 1980-х ховався від соціалістичного реалізму: працював сторожем, машиністом казанної, освітлювачем і монтувальником сцени в ТЮГу, штукатуром-маляром в Одесі.
А потім почав працювати художником на Одеській кіностудії, в тандемі з генієм режисури КІРОЮ МУРАТОВОЮ. Від "Чутливого міліціонера" до "Вічного повернення", усе це вони зробили і роблять разом.

На жаль (але й на щастя), нині з творчістю Євгена я знайомлюсь більше у Фейсбуці - його фото і пластичні композиції це завжди цікаво і здорово. І часто героями його творів є собаки і коти.

"Фейсбук,- каже Євген,- заснували коти, судячи з їхньої популярності у мережі. А Цукерберг – це так, для прикриття". І хіба не так?

Одну із виставок своїх творів Голубенко прокоментував так: 
«Этой выставке больше всего подходит название «Живопись для людей». Не в том смысле, что она может не понравиться собакам или, упаси Бог, кошкам. Отнюдь, иная кошка с удовольствием выспится на этих холстах.

У меня был кот, который даже на острых коллажах засыпал, эдакий «Рахметов». Я имею в виду, что эти работы не интересны арт-критикам и искусствоведам. Они им заведомо скучны – так называемый РЕАЛИЗМ БЕЗ МИСТИКИ и прозрачных намеков на тайные знания, никаких шифров и подмигивания, философской многозначительности, здесь нечего объяснять и наводить «тень на плетень» ссылками на Карла Маркса и Аристотеля».

Почти все эти работы можно считать салонными в неругательном, хорошем смысле этого слова. Они не зовут в бой с несправедливостью, не бичуют недостатки в устройстве мирового порядка, не высмеивают политических персонажей. Мне кажется, с этими работами легко жить изо дня в день в одном пространстве, видеть их у себя на стене. Они не «грузят». Некоторые из них посвящены провинции или пригороду – ностальгия по уходящей натуре, по исчезающему быту моего детства».

З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ, ЄВГЕНЕ!

ДОБРОГО ЗДОРОВ" Я І ДОБРОЇ РОБОТИ!!

 

Автор тексту - С.Тримбач.