f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Овація ленінопаду

20.07.2017

19 липня 2017 року в рамках Національного конкурсу короткометражних стрічок 8-го Одеського МКФ відбувся показ документального фільму Світлани Шимко "Ленінопад". Подаємо враження кінознавця, заступника голови НСКУ Сергія Тримбача.

Невеликий документальний фільм "Ленінопад" Світлани Шимко, показаний в Національному конкурсі короткометражних стрічок, викликав бурхливу реакцію публіки Одеського міжнародного кінофестивалю. Чотирихвилинна овація величезного залу Фестивального палацу...

Ну що б, здавалося, можна ще сказати про відоме всім явище з життя українського суспільства останніх років?..

А Світлана Шимко сказала! І показала – з візуальним блиском. Чого вартий тільки передфінальний кадр, у якому залізна голова колишнього вождя перетворюється у мартені в метал нового розливу. І далі ми бачимо, на що йде той метал – на нових ідолів, що займають місце старих комуністичних богів.

Ото вам і вся ціна так званої декомунізації, – замість справді потрібної деміфологізації. Бо нова влада потребує саме зміни богів і божків, аби і далі промивати і фільтрувати мізки мас.

От про се й фільм, який починався ніби ж то "за упокій" комуністичної міфології, а в підсумку обернувся доволі гострою критикою сучасних перемін. Які – і про це так само у фіналі стрічки – один до одного нагадують "пам'ятникопад" 1920-х років...

Сергій Тримбач