f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

50 літ тому пішов з життя Євген Деслав

27.09.2016

50 літ тому, 10 вересня 1966 року, пішов із життя Євген Деслав (фр. Eugène Deslaw, Євген Антонович Слабченко, 8 грудня 1899, Таганча – 10 вересня 1966, Ніцца) – французький та іспанський кінорежисер українського походження, активний діяч українського емігрантського руху.

Цікаво, що Євген Деслав помер у день народження Олександра Довженка, з яким був знайомий і нібито навіть мав переписку (досі ніде і ніким не оприлюднену).

Член II французького Авангарду. Працював як кіножурналіст (у 1925–1933 роках на сторінках журналу «Кіно» регулярно з’являлись його матеріали), заснував у Парижі товариство «Друзі українського кіно» (фр. Les amis du cinema ukrainien). Мріяв зняти власну кінострічку про гетьмана Івана Мазепу, переконав відомого голівудського актора Джека Пеленса (Палагнюка) зіграти головну роль, а роль Мотрі Кочубеївни нібито погоджувалася зіграти знаменита Мерлін Монро. Хоча достеменно все це не надто відомо. Задум реалізувати не вдалося.

Короткометражні стрічки Євгена Деслава «Марш машин», «Електричні ночі» та «Монпарнас», створені в 1927 та 1929 роках у Парижі, увійшли до ретроспективи Євгена Деслава, проведеної Центром Помпіду 2004 року.

Перший свій фільм «Марш машин» він зняв з оператором Борисом Кауфманом – молодшим братом Дзиґи Вертова.

Вже після війни у 1958 році з’явився фільм «Фантастичні візії», знятий на поляризованій плівці в Іспанії, де зафіксовані Сальвадор Далі, корида та образ Іспанії.

У пресі є згадки про 26 фільмів Євгена Деслава, створених у Франції, Іспанії, Швейцарії, можливо він також знімав у Мексиці під час Другої світової війни.

Залишилася чорнова версія книги Євгена Деслава – «Дипломатичні історії України», велика частина якої присвячена епосі Мазепи.

Про режисера створено документальну стрічку «Євген Деслав. Фантастична мандрівка» (2008, режисер та автор сценарію Леонід Череватенко).

Найповажнішим дослідником творчості Євгена Деслава є французький історик Любомир Госейко («“Фантастична візія”. Останній експериментальний фільм Євгена Деслава» // «KINO-KOЛО», 2003, № 20; «Про архів та дещо з архіву Євгена Деслава» // Там само, 2005, № 27; книга «Eugène Deslaw – sa vision fantastique», Nice, 2007), укладач програми ретроспективи його фільмів у Центрі Жоржа Помпіду в Парижі – «Ombre blanche – Lumière noire, Eugène Deslaw» (2004).

2009 року побачила світ книга «Листування Євгена Деслава» (Київ, упорядкування, вступна стаття й коментар Юрія Мицика).

Сергій Тримбач, голова НСКУ