f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Підтримано пропозицію НСКУ перейменувати вулицю Серафимовича на честь Івана Миколайчука

21.09.2015

Комісія з питань найменувань при Київському міському голові підтримала пропозицію Національної спілки кінематографістів України щодо перейменування на честь видатного українського кіноактора, кінодраматурга, кінорежисера Івана Миколайчука вулиці Серафимовича, у Дніпровському районі, на якій він мешкав.

Про таке йдеться у листі Департаменту суспільних комунікацій Київської міської державної адміністрації від 9 вересня 2015 року, отриманому НСКУ.

Нагадаємо, 6 серпня 2015 року голова Спілки Сергій Тримбач звернувся із листом до мера Києва, голови Київської міської державної адміністрації Віталія Кличка із пропозицією присвоїти ім’я Івана Миколайчука вулиці Серафимовича, на якій той мешкав, а також – спортивно-оздоровчому парку, який планують створити у київських Березняках неподалік, біля озера Тельбін.

За кілька днів до того депутат Київської міської ради Андрій Странніков запропонував назвати створюваний парк іменем Віктора Цоя, оскільки там, біля озера Тельбін, майже 30 років тому знімався фільм «Кінець канікул» Сергія Лисенка за участю російського співака і музикантів з рок-групи «Кіно».

Коментуючи таку ініціативу, голова Спілки Сергій Тримбач у своєму листі зазначив: «Іван Миколайчук є знаковою постаттю, з його творчістю пов’язано відродження українського кіно у 1960-70-ті роки. Його ролі у фільмах «Сон», «Тіні забутих предків», «Пропала грамота», «Білий птах з чорною ознакою», «Комісари», «Вавілон ХХ», «Така пізня, така тепла осінь» (в останніх двох стрічках він був ще й режисером та сценаристом) означили поступ нашої культури, нашого кіно в розширенні можливостей кіномови, принесли вітчизняному кіно чималу кількість фестивальних перемог, міжнародне визнання. Одне лишень – такого визнання відчутно бракує в Україні, де продовжується практика культурної амнезії. Як от і в цьому випадку, коли пригадують справді хорошого російського співака і навіть невтямки, що був і є Іван Миколайчук».

Засідання Комісії з питань найменувань при Київському міському голові відбулися 28 та 31 серпня 2015 року. На них члени комісії, розглянувши подання Національної спілки кінематографістів України, вирішили підтримати перейменування вулиці Серафимовича у Дніпровському районі на вулицю Івана Миколайчука та рекомендувати для винесення на громадське обговорення зазначеного перейменування.

Натомість до питання присвоєння імені Івана Миколайчука скверу навколо озера Тельбін було вирішено повернутися після офіційного надання цій ділянці статусу скверу.

Власна інформація НСКУ