f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Ювілей фільму «Тіні забутих предків» у Верховині

01.09.2015

Легендарній стрічці Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» виповнюється 50 літ. Півстоліття тому відбулася прем’єра стрічки в столичному кінотеатрі «Україна». З нагоди ювілею у селищі Верховина, на Івано-Франківщині (саме тут, а також в кількох навколишніх селах і відзняли натурні епізоди картини) відбувся ІІІ кіномистецький фестиваль, у назві якого здубльовано титульну назву фільму.

В гості до верховинчан прибула делегація кінематографістів з Києва. У її складі народна артистка України Лариса Кадочникова (виконавиця ролі Марічки), Марія Миколайчук (співачка, актриса, дружина Івана Миколайчука), кінорежисер, академік Національної академії мистецтв України Роман Балаян, кінокритик, голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач, кінорежисер, генеральний директор Національної кіностудії імені Олександра Довженка Олесь Янчук, заступник Державного агентства України з питань кіно Андрій Ящишин, кінокритики, кінознавці Лариса та Ольга Брюховецькі, письменник, організатор кіновиробництва Владислав Таранюк.

28 серпня у Верховині відбулася зустріч із кінематографістами. На ній виступили Л.Кадочникова, М.Миколайчук, Р.Балаян, С.Тримбач, О.Янчук, Л.Брюховецька, керівники міста та Івано-Франківської області, учасники зйомок фільму.

С.Тримбач особливо наголосив на ролі простих гуцулів у творенні фільму. «Сам Параджанов не раз відзначав роль людей вашого краю, без них картина була би зовсім іншою, вона не несла б у собі автентику культури, та власне і її рівень навряд чи сягнув таких вершин».

Лариса Кадочникова оповіла про те, як сприймали в Аргентині, на фестивалі у Мар-дель-Платі «Тіні забутих предків». «Одразу по закінченні показу стрічки я та Іван Миколайчук стали «зірками», нас так сприймали. Це був тріумф…».


Лариса Кадочникова: знову з гуцульськими музиками

Р.Балаян сказав, що свою дипломну роботу знімав на Гуцульщині, і з тих пір закоханий в цей край. «Мені не раз пропонували набрати режисерський курс в інституті. Я можу це зробити за однієї умови: що дозволять набрати курс із молодих людей, що живуть тут. Тут якась особлива земля, вона родить людей з абсолютною органікою».


Соло на трембіті. Роман Балаян

Потому в історико-краєзнавчому музеї Гуцульщини було відкрито фотовиставку «Сергій Параджанов. Дотик» (фотороботи кінооператорів Юрія Гармаша та Володимира Піки). Її представив В.Таранюк.


Владислав Таранюк


Лариса Брюховецька та Марія Миколайчук


Олесь Янчук із жителем Верховини

А 29 серпня учасники свята ознайомились з тими місцями, де й відбувалися зйомки «Тіней…». Фінальною точкою свята стало знайомство з музеєм фільму, де ще раз зустрілися кінематографісти і учасники зйомок фільму.

В урочистостях також взяли участь заступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Ігор Пасічняк, начальник обласного управління культури Володимир Федорак.

Власна інформація НСКУ