f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Пішов з життя Ігор Костін

10.06.2015

Правління НСКУ із глибоким сумом сповіщає, що 9 червня 2015 року на 79-му році життя пішов з життя член нашої Спілки та Національної спілки журналістів України фотожурналіст, кінооператор Ігор Федорович Костін.

Ім’я Ігоря Костіна широко відоме і в нашій країні, і за її межами. Його яскраві фоторепортажі вражають самобутністю, високим професіоналізмом, чіткою громадянською позицією.

З перших днів Чорнобильської катастрофи та протягом наступних 13 днів він перебував у зонах великих доз радіації, готуючи матеріали про хід ліквідації аварії, про її наслідки на території України, Бєларусі, Росії. Понад 250 його документальних фотографій увійшли до офіційного звіту урядової комісії СРСР та МАГАТЕ. Сумарна доза переопромінення, отримана в Чорнобильскій зоні, становила 5 припустимих доз.

Персональні виставки Ігоря Костіна експонувалися в Україні, США, Голландії, в штаб-квартирі ООН. 2002 року вийшов його фотоальбом «Чорнобиль. Сповідь репортера», де зібрано найкращі фотоматеріали Чорнобильської зони. На рахунку Ігоря Костіна – понад 10 міжнародних призів. Його фотографії увійшли до антології «100 репортерів ХХ століття».

Правління Спілки висловлює найщиріші співчуття рідним і близьким, друзям, колегам Ігоря Костіна.

Прощавай, Майстре! Світла пам'ять...

Прощання з Ігорем Костіним відбудеться 11 червня, у четвер, об 11:30 в Будинку кіно. Похорон на Південному цвинтарі.