f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Жовтневі вітання. День народження кінорежисера Романа ШИРМАНА

26.10.2021

Стелла Кломінська

НСКУ, кінознавиця, редакторка, хронологиня

ВІТАЮ, ЛЮБЛЮ, ПОВАЖАЮ!!!

Ширман Роман Натанович

Український кінорежисер, сценарист, педагог. Заслужений діяч мистецтв України.

Роман Ширман народився 25 жовтня 1952 року. У 1975 році закінчив режисерський факультет ВДІКу (майстерня Олександра Згуріді). Працював на студіях «Київнаукфільм», «Кінематографіст», «Інтерфільм», телеканалах «Інтер», «Росія» та ін. Він є автором більше сорока кіно- і телефільмів; лауреат премії імені Фелікса Соболєва (2006) та багатьох національних і міжнародних кінофестивалів.

Документальний фільм Романа Ширмана, присвячений Сергію Параджанову, — «Небезпечно вільна людина» (2005), — був відзначений численними кінонагородами на кінофестивалях, а також став номінантом російської національної премії «Ніка» в конкурсі найкращих іноземних фільмів 2005 року.

У 2016 році знявся як актор в ролі професора Гіршмана у фільмі режисерки Олени Дем'яненко «Моя бабуся Фані Каплан».

У 2017 році фільм Ширмана «Тепер я буду любити тебе» (2015) був номінований на здобуття Національної кінопремії Золота дзиґа у трьох категоріях, зокрема як найкращий фільм 2016 року.

Роман Ширман є професором, завідувачем кафедри режисури кіно і телебачення Інституту кіно і телебачення КНУКіМ.

Автор книг «Умное телевидение» (2011), «Алхимия режиссуры» (2008), «Телевізійна режисура» (2005), ведучий майстер-класу «Режисура» в журналі «Телерадіокур'єр».