f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

КОНСТАНТА УКРАЇНСЬКОГО КІНО У КІНОЗНАВИЦІ, РЕДАКТОРКИ І СЦЕНАРИСТКИ ВІРИ МЕЛЬНИК - ЮВІЛЕЙ

02.09.2021

Sergiy Trymbach 

НСКУ, Українська кіноакадемія

Дорога Віро, другий день п'ю Ваше здоров'я! Хай воно коли й підводить коли-небудь, то тільки до щасливих висновків про те, що жити на світі - прекрасно, що життя - це захоплюючий тур, дарований кожному з нас Господом. Тур триває і бути йому ще довгим і цікавим - тільки так!

Константою нашого кіно колись назвав ВІРУ МЕЛЬНИК критик Олександр Рутковський. Справді так. Чимало років і чимало сил вона віддала роботі в управлінні кінематографії Міністерства культури, Держкіно України. У кризові 1990-ті її професіоналізм, уміння спокійно, з лагідною усмішкою розв'язувати вузли, великі й малі, всіляких проблем, багато чому й кому допомагали.

На початку "нульового" десятиліття Віра працювала у Національному центрі О.Довженка, себто була серед першої когорти тих, хто закладав основи цієї архівної установи - яка так добре нині розвинулася (аж так, що декому муляє очі). Працювала як завжди - фахово і відповідально.

А потім крутий віраж долі, який дещо суперечить образу константності. Віра Никифорівна починає писати сценарії. І це в неї виходить - один по одному з'являються фільми «Інше життя, або втеча з того світу» Володимира Артеменка (прототипом героя тут усім відомий геній комічного Микола Яковченко, цю роль виконав Василь Баша), «Мамо, я льотчика люблю» (2012) у постановці Олександра Ігнатуші, з Ольгою Сумською у головній ролі. А ще кіносценарії «Несподівана радість» та «Доповідна Апостолові Петру, або Парадигма Юрія Іллєнка» (у співавторстві).

https://www.youtube.com/watch?v=IKqkCSxXjZQ

https://www.youtube.com/watch?v=SG5PJ8COURc&t=2563s

Особлива сторінка у творчій біографії ювілярки - Григорій Сковорода. Виглядає так, що на сьогодні філософ є Віриним улюбленим мужчиною. Її сценарій «Легенда про Григорія Сковороду» 2014 року відзначено першою премією Міжнародного літературного конкурсу романів, п'єс, кіносценаріїв, кіносценаріїв, пісенної лірики та творів для дітей «Коронація слова".

У співавторстві з Іваном Драчем написала кіносценарій «Варсава» (2018), присвячений 300-річчю від дня народження Григорія Сковороди. Твір видано 2019 року окремою книжкою з ілюстраціями картин художника Генрі Ягодкіна з циклу «Сковородіана», співавторів відзначено Міжнародною премією імені Григорія Сковороди (відзнака Українського фонду культури ім. Бориса Олійника).

І це лишень тільки частина звитяг чарівної, мудрої, фантастичної людини, дуже красивої жінки.

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach

Стелла Кломінська

кінознавиця, редакторка, хронологиня

З ЮВІЛЕЄМ, люба Віруня!

Здоров"я, наснаги, творчих злетів і зорепаду нагород! І щоб так завжди - з нагородою і букетом в оточенні рідних і друзів!!!

"Коронація слова №14: Міжнародний літературний конкурс романів, п'єс, кіносценаріїв, пісенної лірики та творів для дітей. У номінації «Кіносценарії», 15 тисяч гривень: «Легенда про Сковороду» Віри Мельник з Києва. Сценарій отримав ще три вагомі відзнаки.

Леонід Колесников:

Пригадую початок своєі кар"єри в Держкіно: після святкування свого З5-річчя Віра Никифорівна як куратор Одеськоі кіностудіі, повезла до Москви "здавати" чудовий дитячий фільм/ тоді ще випускалися на екран і такі!/ "Де ти, Багіро?".Все пройшло, як годиться, - на найвищому рівні... Одразу спало на думку: хто ж там встоїть перед такою вродою і творчою наснагою! Виявилося, що навіть роки не тяжіють над іі легкою вдачею, а душевна краса - в дочці Ірині проросла...

МЕЛЬНИК ВІРА НИКИФОРІВНА - СЦЕНАРИСТКА, КІНОЗНАВЕЦЬ (Хто є хто в Україні)

http://who-is-who.ua/main/page/yuvilyars2008/107/300

https://www.facebook.com/klominska