f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Aналітика. КІНОДЕМОГРАФІЯ.

05.11.2018

Оприлюднено  календар подій на листопад поточного року, які відбуватимуться у Будинко кіно Національної Спілки кінематографістів України. Над тематичном планом працюють досвідчені кінознавці і критики, серед яких  назву Сергія Тримбача та Аліка Шпилюка. Переглядаючи перелік подій, їх назви, помічаєш, що кінознавці свідомо враховують інтереси не лише професіоналів українського кіно, але і очікування київських шанувальників українського кінематографа. Таким чином з’являються ретроспекції та фільми сучасних лауреатів світових кінофестивалей.

Два основних кінозали – червоний та синій – заздалегідь плануються у відповідному використанні. Зовсім нещодавно на третьому поверсі зібралось кілька сотень молодих людей, модно вдягнених і напрочуд організовних. Дві численні черги свідчили номер реєстрації активістам громадської організації «Сучасне Українське Кіно» - організаторам події – і заходили до зали, займаючи вільні місця з семисот. Одне це масове явище вражало спокоєм, цілеспрямованістю, і через короткий час розпочалась демонстрація фільмів, зроблених молодими кінематографістами. Атмосфера сприйняття короткометражних картин була настільки своєрідною, що примушувало робити висновки  про соціальні настрої молоді, по реакції на епізоди, репліки екранних персонажей можна було скласти достатньо грунтовні висновки про прийняття або несприйняття тих колізій, на яких тримались короткочасні сюжетні історії фільмів. Зваженими та відвертими були питання під час обговорення фільмів до режисерів та акторів – авторів фільмів на актуальні теми для молоді.

За молодіжною хвилею відбулась наступна подія, яка зібрала у синій залі значно меншу аудиторію. Саме синя зала на думку кінознавців Спілки є відповідною для певного соціального середовища глядачів або унікального явища в кінематографії. Футбол минулих десятиліть в епоху Валерія Лобановського знімали багато кінорежисерів. Особливе місце в спортивному кінолітопису займали режисери Кіностудії «Укркінохроніка» Арнольдо Ібаньєс-Фернандес та Яків Мєстечкін. Вони створили золотий фонд хроніки українського спорту, і зокрема історію київського «Динамо». У затишку синьої зали спортивні журналісти, шанувальники українського футболу від 60-х до 80-х років чекали на героїв переможних футбольних баталій і бурхливими оплесками зустріли Андрія Бібу та Володимира Мунтяна.

Далеко від України на іншому континеті, на берегах океанських просторів знаходиться Аргентина. В часи першої та другої еміграції 19 – 20 ст. українці вклали свій роботящий талант в аграрний розвиток другої за величиною країни у Південній Америці. Кінематографічний інтерес до Аргентини виник у українців  у 50-і роки, дякуючи музичній кінокартині «Вік кохання». З намальованих афіш в залежності від хисту художників кінотеатрів малих і великих міст України дивилась на глядачів аргентинська співачка і красуня - виконавиця головної ролі Лоліта Торрес, яка запала в душу українських глядачів на десятиліття, і зараз наші пенсіонери можуть заспівати «сердцу больно – уходи, довольно»... А на цей час упорядники кінокалендаря Спілки заздалегідь домовились з Посольством Аргентини разом з Посольствами Іспанії та Мексики в Україні про періодичну демонстрацію сучасних аргентинських фільмів. У листопаді поточного року заплановано кілька зустрічей з аргентинським кіно, і Спілка розраховує на симпатії громадян до далекої країни, яка має свою розвинуту кінематографію і відому на багатьох кінофорумах світу. Pigiausios auto dalys internetu https://www.pigiausiosdalys.lt/lt/akcijos/

Кінознавці Спілки у листопаді та у подальших місяцях кінематографічного року приділяють увагу дитячим кінокартинам. Киянам треба стежити за календарними подіями у Будинку кіно і готувати особисті культурні заходи залежно від репертуару, кінематографічних симпатій до українського кіно, яке зростає на очах, до кінокласики та сучасної кінематографії Європи та світу. Національна Спілка кінематографістів України виконує свою кінопросвітницьку місію на громадських засадах, сприяючи розвитку соціокультурних тенденцій. Всі події, які відбуваються в залах Будинку кіно, є безкоштовними, і спільноту НСКУ тішить великий гурт людей, який прямуює до кінозалів, щоб разом з кіномитцями наочно, з зірками світового кіно на екрані розділити печалі та радості людського життя.

 

Віктор Бажай

Комісія з інформаційної політики НСКУ