f y
Національна спілка кінематографістів України

Персоналії

Сердюк Лесь

(14.10.1940 — 26.05.2010)

Український акторУ радянській фільмографії знаний як Олександр, адже ім'я Лесь (названий на честь Курбаса) було надто «націоналістичним».

Народився в Харкові. Син українського актора Олександра Сердюка. У 1961 році закінчив Харківський театральний інститут.

У 1961—1964 — актор Харківського театру драми ім. Т. Г. Шевченка, в 1964-65 — Ризького ТЮГу, в 1966—70 — Київського академічного театру російської драми ім. Лесі Українки, з 1970 — Київської державної кіностудії ім. О. Довженка. З 2008 року — актор Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

Дебютував в кіно в 1965 році. Перший фільм — «Загибель ескадри» (1965). Актор знявся в понад 90 фільмах. Серед останніх «Пригоди на хуторі біля Диканьки» (2008), «Від любові до кохання» (2008), «Мамай» (2003). Остання робота, в якій глядачі могли бачити Леся Сердюка — фільм «Тарас Бульба» російського режисера В. Бортка, у стрічці Сердюк зіграв козака Товкача.

Викладач акторської майстерності в Київському національному університеті театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого.

Помер 26 травня 2010 року в Києві через рак легень, який в актора було виявлено навесні 2009. Похований на Байковому кладовищі 28 травня.

Фільмографія:

  • Загибель ескадри (1965)
  • Їх знали лише в обличчя (1966)
  • Дві смерті (короткометражний фільм) (1967)
  • На Київському напрямку (1967)
  • Експеримент доктора Абста (1968)
  • Мир хатам — війна палацам (1970)
  • Сеспель (1970)
  • В'язні Бомона (1970)
  • Хліб і сіль (1970)
  • Жива вода (1971)
  • Зоряний колір (1971)
  • Інспектор карного розшуку (1971)
  • Море нашої надії (1971)
  • Адреса вашого дому (1972)
  • Лаври (1972)
  • Нічний мотоцикліст (1972)
  • Абітурієнтка (1973)
  • Як гартувалась сталь (1973)
  • Вогонь (1973)
  • Чорний капітан (1973)
  • Сполох (1973)
  • Рейс перший, рейс останній (1974)
  • Важкі поверхи (1974)
  • Буран (1975)
  • Я — Водолаз-2 (1975)
  • Карпати, Карпати... (1976)
  • Дума про Ковпака (1976)
  • Свято печеної картоплі (1976)
  • В ніч на 20-е (1976)
  • Народжена революцією (1974-77)
  • Любов і лють (1978)
  • Наталка Полтавка (1978)
  • Вавілон ХХ (1979)
  • Поїзд надзвичайного призначення (1979)
  • Чекаю і сподіваюсь (1980)
  • Від Буга до Вісли (1980)
  • Біля Чортового лігвища (1980)
  • Два дня на початку грудня (1981)
  • Така пізня, така тепла осінь (1981)
  • Під свист куль (1981)
  • Бій на перехресті (1981)
  • Зоряне відрядження (1982)
  • Подолання (1982)
  • Раптовий викид (1983)
  • Легенда про княгиню Ольгу (1983)
  • Провал операції «Велика Ведмедиця» (1983)
  • Добрі наміри (1984)
  • І прекрасна мить перемоги (1984)
  • Батальйони просять вогню (1985)
  • Вечірниці (1985)
  • Провина лейтенанта Некрасова (1985)
  • Поклонись до землі (1985)
  • Жменяки (1985)
  • Джура, мисливець з Мінархара (1987)
  • Піддані революції (1987)
  • Поки є час (1987)
  • Солом'яні дзвони (1987)
  • Гори димлять (1988)
  • Марія (документальний фільм) (1988)
  • На прив'язі біля злітної смуги (1989)
  • Годинникар і курка (1989)
  • Далі польоту стріли (1990)
  • Мої люди (1990)
  • Небилиці про Івана (1990)
  • Невідстріляна музика (1990)
  • Яруги (1990)
  • Дике поле (1991)
  • Люк (1991)
  • Подарунок на іменини (1991)
  • Амерікен бой (1992)
  • Догори ногами (1992)
  • По-модному (1992)
  • Гетьманські клейноди (1993)
  • Місяцева зозулька (1993)
  • Партитура на могильному камені (1995)
  • Страчені світанки (1996)
  • Операція «Контракт» (1996)
  • Роксолана 1. Настуня (1997)
  • Роксолана 2. Кохана дружина Халіфа (1997)
  • Козача бувальщина (1999)
  • Молитва за гетьмана Мазепу (2001)
  • Слід перевертня (2001)
  • Лялька (2002)
  • Мамай (2003)
  • Таємниця «Святого Патрика» (2006)
  • Міни у фарватері (2008)
  • Від любові до кохання (2008)
  • Пригоди на хуторі біля Диканьки (2008)
  • Тарас Бульба (2009)