f y
Національна спілка кінематографістів України

Персоналії

Левчук Тимофій

(06(19).02.1912  — 14.12.1998)

Український кінорежисерпедагогБатько українського мистецтвознавця Лариси Левчук і тесть кінорежисера Григорія Кохана.

Народився в селі Бистріївці (тепер Ружинського району Житомирської області). З вересня 1928 по травень 1930 року навчався на шкільному відділі Коростишівського педагогічного технікуму.

У 1934 році закінчив режисерський факультет Київськогой кіноінституту. З 1935 року — асистент режисера, потім — режисер Київської кіностудії. Працював в групах Івана Кавалерідзе («Перекоп», «Коліївщина», «Прометей») і Володимира Брауна («Блакитні дороги»). Учасник радянсько-німецької війни. Член ВКП(б) з 1942 року.

З початку 1950-х років знімав ігрові фільми на кіностудії імені О. Довженка, був режисером дубляжу на українську мову, автором документальних фільмів.

Від 1960 року викладав у Київському театральному інституті імені Карпенка-Карого (з 1970 року — професор).

З 1963 по 1987 рік був 1-м секретарам Спілки кінематографістів УРСР, від 1965 року — секретар правління Спілки кінематографістів СРСР. З 1975 року — кандидат у члени ЦК КП України. Обирався депутатом Верховної Ради УРСР 6—10-го скликань.

Жив у Києві. Похований на Байковому кладовищі (ділянка № 49а).

Фільмографія:

  • 1952 В степах України, перший кінопоказ відбувся 12 грудня.
  • 1955 Полум'я гніву
  • 1956 Іван Франко
  • 1959 Киянка
  • 1962 Закон Антарктиди
  • 1964 Калиновий гай
  • 1964 Космічний сплав
  • 1966 Два роки над прірвою
  • 1968 Помилка Оноре де Бальзака
  • 1970 Родина Коцюбинських
  • 1972 Довга дорога в короткий день
  • 1975 Дума о Ковпаке
  • 1980 Від Бугу до Вісли
  • 1985 Ми звинувачуємо
  • 1986 І в звуках пам'ять відгукнеться…
  • 1990 Війна (На західному напрямку) (6 серій; у співавт. із Григорієм Коханом)
  • 1991 Бухта смерті (у співавт із Григорієм Коханом)