f y
Національна спілка кінематографістів України

Персоналії

Калюта Вілен

(22.10.1930 — 03.11.1999)

Український кінооператор. 

Народився 22 жовтня 1930 року у місті Гуляйполі (тепер Запорізької області). У 1952 році з відзнакою закінчив Васильківське військове авіаційно-технічне училище, де йому пророкували блискучу кар'єру. Але, за іронією долі, очікуючи у Києві чи то переатестації, чи то проходячи лікарську комісію, він навідався у 1955 до старого приятеля по літним справам на кіностудію імені Олександра Довженко — і затримався там на все життя. У 1960 році закінчив курси операторів Київської кіностудії імені О. П. Довженка, проте вищої освіти ніколи не здобув, що й виявилося неважливим, оскільки, знявши фільм-шедевр національного кінематографу Ю. Іллєнка «Білий птах з чорною ознакою», він став знаменитим. «Оскар» (1995) за стрічку «Стомлені сонцем» у категорії «найкращий іншомовний фільм», кінооператором якого він був; номінація (1993) на «Оскара» у тій же категорії за фільм «Урга — територія кохання».

1999 року нагороджений почесним призом Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» «За внесок у світове кіномистецтво».

До роботи над своїми картинами його запрошували такі режисери, як Роман Балаян, В'ячеслав Криштофович, Алєксандр Адабашьян, Нікіта Міхалков і — до співпраці навіть знаменитий Керк Даґлес. Працював на Київській кіностудії ім. О. П. Довженка, на студіях «ТРИТЭ» (Москва), «Camera One» (Франція).

Помер в Києві 3 листопада 1999 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі (ділянка № 49а).

Фільмографія:

  • «Повернення Вероніки» (1964),
  • «Над нами Південний хрест» (1965),
  • «Дні льотні» (1966),
  • «Всюди є небо» (1967),
  • «Вечір на Івана Купала» (1968),
  • «Поштовий роман» (1969),
  • «Чи вмієте ви жити» (1970),
  • «Білий птах з чорною ознакою» (1970, Золота медаль VII Міжнародного кінофестивалю, Москва, 1971),
  • «Наперекір усьому» (1972),
  • «Мріяти і жити» (1974),
  • «Хвилі Чорного моря» (1975, т/ф, 4 а),
  • «Відлюдько» (1977),
  • «Чекайте на зв'язкового» (1979),
  • «Скляне щастя» (1979, т/ф),
  • «Дрібниці життя» (1980, т/ф),
  • «Будемо чекати, повертайся» (1981, т/ф),
  • «Польоти уві сні та наяву» (1982),
  • «Легенда про княгиню Ольгу» (1983. Приз на найкращу операторську роботу XVII Всесоюзного кінофестивалю, Київ, 1984),
  • «Поцілунок» (1983),
  • «Два гусари» (1984),
  • «Храни меня, мой талисман» (1986),
  • «Смиренне кладовище» (1989),
  • «Урга» (1991),
  • «Стомлені сонцем» (1994)
  • «Приятель небіжчика» (1997),
  • «Ода ботаніці» (1999)