f y
Національна спілка кінематографістів України

Персоналії

Іванченко Наталія

(1.03.1955)

Кінорежисер, сценарист.

Заслужений журналіст України (1998).

Народилася у м. Дальнє (Китай) у сім’ї військовослужбовця.

Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім. Т.Г. Шевченка (1979) та відділення журналістики Вищої партійної школи (1989).

У журналістиці з 1974 року. Працювала кореспондентом, завідувачкою відділом, заступником редактора обласної молодіжної газети «Комсомолець Полтавщини», головним редактором газети «Комсомолець Полтавщини» – «Молода громада» (1989–1991).

У 1991–1992 роках була заступником головного редактора літературно-мистецького журналу «Криниця».

З серпня 1992 року працює в Полтавській державній телерадіокомпанії «Лтава»: головним редактором радіомовлення, головним редактором телебачення (1996), а з 1998 року і до теперішнього часу – заступником генерального директора з питань телебачення.

Мала публікації в літературно-мистецьких та спеціалізованих професійних виданнях. Автор художньо-публіцистичних телепередач і документальних телефільмів, які здобували відзнаки на всеукраїнських і міжнародних телеконкурсах.

Вибрана фільмографія

  • «Більше, ніж життя» (автор і режисер, 2005) – Нагорода ЮНЕСКО – медаль Фелліні.
  • «Гамарджоба, Україно!» (автор і режисер, 2006) – Гран-прі в номінації «Культурологічні програми» на Міжнародному фестивалі журналістики «Віра. Надія. Любов».
  • «Дороги Гоголя» (трилогія, режисер-постановник, редактор, музичний редактор, продюсер, 2009) – Премія імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності, обласна літературно-мистецька премія Панаса Мирного (2009), Гран-прі Всеукраїнського телефестивалю «Відкрий Україну» та Гран-прі Всеукраїнського фестивалю екранних мистецтв «Дніпро-Сінема» (2010).
  • «Соловецькі в’язні з України. Микола Зеров» (режисер-постановник, редактор, музичний редактор, 2011) – Державна премія в галузі публіцистики ім. В.Чорновола, Гран-прі VI Всеукраїнського фестивалю «Відкрий Україну» (2012), І премія VIІ Всеукраїнського фестивалю екранних мистецтв «Дніпро-Сінема» (2011).
  • «Той, хто торував шлях» (режисер, редактор, музичний редактор, продюсер, 2012) – Обласна премія імені І.Котляревського, І місце в номінації «Культура України» VI телефестивалю «Відкрий Україну!».