f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Український Оскарівський комітет збереться повторно

13.09.2014

Олеся Анастасьєва для «Телекритики»   

У понеділок відбудеться повторне засідання Українського Оскарівського комітету, повідомив член комітету, голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач. Засідання відбудеться за клопотанням пана Тримбача та ще одного члена комітету, кінокритика, автора й ведучого телепрограми «Аргумент-кіно» на «1+1» Володимира Войтенка, розповів голова спілки кінематографістів  під час дискусії«Українське кіно: стратегія на майбутнє» 12 вересня.

За словами Сергія Тримбача, він особисто голосував за висунення від України фільму Мирослава Слабошпицького «Плем'я» і був здивований, коли за результатами голосування усіх членів комітету, висунули стрічку Олеся Саніна «Поводир».

Нагадаємо, 9 вересня від України на здобуття премії «Оскар» Американської кіноакадемії в номінації «Фільм іноземною мовою» було висунуто стрічку «Поводир»Рішення Оскарівського комітету викликало бурхливу емоційну реакцію в українській кіноспільноті. Адже фаворитом частини критиків і продюсерів була картина «Плем'я» режисера Мирослава Слабошпицького. Ще одним претендентом на здобуття «Оскара» був фільм «Трубач» Анатолія Матешка.

Коментуючи вибір членів КомітетуОлег Фіалко зазначив, що за останні три роки вибрати найдостойнішого претендента на здобуття «Оскара» було найважче: «всі три фільми, які номінувалися, дуже високого гатунку».

Гучно про своє невдоволення заявила творча група «Племені», яка підкреслює: у процедурі голосування малі місце грубі порушення. Після публічних звинувачень український кінодіяч Олег Фіалко залишив Оскарівський комітет, який він очолював.

Відповідь авторам стрічки «Плем'я», як повідомляє Асоціація продюсерів України, Український Оскарівський комітет надасть до 16 вересня.

Сам Олесь Санін, висловлюючи свою позицію щодо цього питання, сказав: «Глядач має вирішити, хто піде на «Оскар», народний «Оскар». Давайте позмагаємося у кінозалі!».

Як відомо, «Поводир» - індустріальний фільм, орієнтований на масового глядача. «Плем'я» ж ближче ерудованим у мистецтві кіноманам.

Тим часом скандал набуває розголосу у міжнародній пресі. Рішенням Українського Оскарівського комітету зацікавилися такі видання, як Variety та Hollywood Reporter.