f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Автори фільму «Сильніше, ніж зброя» та Олег Сенцов допущені до третього туру Шевченківської премії

28.12.2015

22 грудня 2015 року Комітет Національної премії України імені Тараса Шевченка назвав імена митців, які претендують на звання стати лауреатом найвищої творчої відзнаки України, повідомила газета «День».

Загалом, на розгляд Шевченківського комітету було подано 60 творчих робіт у дев'яти номінаціях (представлено літературу, театральне мистецтво, літературознавство та мистецтвознавство, концертно-виконавське мистецтво, публіцистику і журналістику, образотворче мистецтво, кінематографію, народне і декоративно-прикладне мистецтво і музичне мистецтво).

Після засідання Шевченківського комітету до третього туру було допущено 18 претендентів.

У номінації «Кінематографія» у третьому турі розглядатимуть повнометражний документальний фільм «Сильніше, ніж зброя» (2014) творчого об'єднання #Вавилон'13 (автори Володимир Тихий, Юлія Гонтарук, Роман Любий, Денис Воронцов, Юрій Грузінов), представлений Національною спілкою кінематографістів України, та фільми Олега Сенцова «Гамер» (2011) та «Носоріг» (незакінчена робота), подані Національною спілкою журналістів України.

Загалом у номінації «Кінематографія» на премію було висунуто шістьох претендентів. До третього туру не пройшли двосерійний документальний фільм «Героїчне минуле: Від Святослава до Небесної сотні» Дмитра Ломачука, цикл телевізійних фільмів про родину Косачів-Драгоманових Марії Андрушко та Віталія Фетисова, документальний телевізійний проект «Цивілізація INCOGNITA» Валерія Бебика і художньо-документальний фільм «Милі мої українці» Олександра Жовни.

Також у номінації «Література» у третьому турі буде представлено книгу поезій члена НСКУ Станіслава Чернілевського «Чеський зошит» (2014, «AKROPOLIS», Чеська Республіка), номіновану Національною спілкою письменників України.

Власна інформація НСКУ