f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Оприлюднено документальну стрічку «Свої та наші» про подорож луганчанина до Карпат

14.06.2015

Творче об'єднання молодих документалістів «Чотири цеглини» оприлюднило документальний фільм про подорож молодого луганчанина до Карпат «Свої та наші». Про це «Телекритиці» повідомив Сергій Колесніков, один з документалістів, що працювали над стрічкою.

Над фільмом хронометражем трохи більше години працювали Сергій Колесников, Олександр Дьомін та Кирило Галкін.

Стрічку опублікували на Youtube 14 квітня 2015 року. Вихід стрічки документалісти приурочили до річниці захоплення будівлі СБУ (6 квітня 2014 року) у Луганську та початку перетворення їх рідного міста на столицю так званої «ЛНР». 

Творці проекту прагнули показати світогляд «стереотипного» представника Донбасу, який вперше в житті проїхав всю країну, щоб опинитися у «ворожому краю» - в Західній Україні.

«Головний персонаж фільму - молодий луганчанин Антон. Він має досить буремну біографію: рано залишився без батьків, не має професії, сидів у в'язниці, під час подій 2013-2014рр. у Києві був у лавах "Антимайдану". Антон - типовий адепт "Русского мира" і противник "гейропейських цінностей"», - характеризують свого героя документалісти.

Згодом головний герой знаходить в Інтернеті оголошення про набори груп для рафтингу в Карпатах. «Турфірма пропонує вихідцям зі сходу України взяти участь у сплаві безкоштовно. Антон до того ніколи не чув про рафтинг і не бував в Карпатах, як і взагалі в Західній Україні. Незважаючи на ситуацію в країні та рідному місті, власні стереотипи про бандерівців та відмовляння друзів, він вирушає в дорогу», - йдеться в описі сюжету стрічки.

На шляху Луганськ - Київ - Івано-Франківськ - Верховина - Київ - Луганськ хлопець зустрічає багато різних людей, які дискутують про ситуацію в державі.

«Чи зміняться погляди Антона? Чи перегляне він свої уявлення про дикунів-бандерівців та ворожість Заходу до Сходу? Що він розповість своїм друзям про "бандерштадт", коли повернеться до свого буремного міста?», - на ці питання спробує дати відповідь стрічка «Свої та наші».

Початок фільму відбувається на фоні перших днів розгортання сепаратистського руху в регіоні, зокрема оператори знімали захоплення державних об'єктів Луганська з 8 по 14 квітня минулого року.

Представники об'єднання «Чотири цеглини» повідомили, що найкращою допомогою їм, документалістам-переселенцям, стане поширення посилання на цю стрічку. «Порекомендуйте його своїм глядачам-слухачам-читачам. Але тільки, якщо фільм вам сподобався!», - зазначили вони.

«Телекритика», 16 квітня 2015 року