f y
Національна спілка кінематографістів України

Вiдео

Бути українським кінокритиком. Місія нездійсненна?

28.09.2017

23 вересня 2017 року в рамках фестивалю «Де кіно. Епізод 2» відбулася дискусія, присвячена проблемам професійної кінокритики. Подаємо її відеофрагменти, зафільмовані виданням «ВідеоТеКа».

З якими складнощами та дилемами стикаються сьогодні українські кінокритики? Чи багато їх є та чи відчувають вони підвищення інтересу до своєї роботи сьогодні, коли відбувається в буквальному сенсі ренесанс українського кіно?

Зараз українське кіно переживає ренесанс. Про кінематографію згадує навіть Президент Петро Порошенко, виступаючи у Верховній Раді. Але далеко не всі українські кінопрем’єри нині супроводжуються глядацьким ажіотажем. Посилити інтерес аудиторії до українських фільмів могли би кінокритики. Ба навіть більше: в разі відсутності правильної професійної кінокритики є ризик, що український глядач передчасно розчарується в сучасному українському кіно, не встигнувши його ні як слід роздивитись, ані полюбити.

Тож чи достатньо в Україні говорять про кіно і з якими проблемами стикаються сьогодні професійні кінокритики? Цим питанням і була присвячена дискусія, що відбулась у рамках цьогорічного фестивалю короткого метру «Де кіно. Епізод 2», організаторами якого є «1+1 медіа» та Film.ua Group.

«ВідеоТеКа», 28 вересня 2017 року