f y
Національна спілка кінематографістів України

Вiдео

Ахтем Сейтаблаєв: «Я маю надію, завдяки тому, що глядач побачить на екрані, він почне замислюватися»

25.01.2017

18 січня 2017 року у Музеї театрального, музичного та кіномистецтва України відбулася творча зустріч із актором театру і кіно, режисером, сценаристом, громадським діячем Ахтемом Сейтаблаєвим. Подаємо репортаж «ВідеоТеки» за підсумками заходу.

«Цього замало, коли ми від дати до дати згадуємо про те, що робиться в Криму, які утиски відчувають кримські татари та проукраїнськи налаштовані громадяни зі сторони окупаційної влади. Деякі медіа опікуються цієї темою, але, на жаль, не центральні канали», – говорить режисер та актор Ахтем Сейтаблаєв

Також режисер зазначає, що до людей інформація надходить не через Інтернет, а через телебачення. Більшість громадян країни дивляться «Інтер», ICTV, «1+1», СТБ. Саме від цих каналів Ахтем Сейтаблаєв чекає на цикл історичних передач, які б розповідали справжню історію взаємовідносин між кримськими татарами та запорожцями. Режисер переконаний, що уявлення про стосунки між Кримським ханством та Запорізькою Січчю викривлені та фрагментарні.

У 2013 році Ахтем Сейтаблаєв став режисером і виконав головну роль у фільмі «Хайтарма». Це перша художня картина про депортацію кримських татар. У 2017 році має вийти ще один історико-драматичний фільм Ахтема Сейтаблаєва «Її серце». Він розповідає про молоду дівчину Саіде Аріфову, кримську татарку, яка, ризикуючи власним життям, врятувала 88 дітей-сиріт єврейської національності під час Другої світової війни.

Режисер сподівається, що такі художні фільми можуть впливати на суспільну думку. « Я чітко розумію, що жодна картина, жодна книжка, не може змінити світогляд і ставлення до тих або інших процесів. Проте, я маю надію, завдяки тому, що глядач побачить на екрані, він почне замислюватися», – сказав Ахтем Сейтаблаєв.

«ВідеоТекa», 21 січня 2017 року