f y
Національна спілка кінематографістів України

Вiдео

Лекція Івана Козленка «Люди і апарати: становлення українського кіно»

10.12.2015

21 листопада 2015 року Іван Козленко в рамках циклу лекцій «UPLectorium: Розстріляне відродження. Українська культура 10–30 років ХХ століття» прочитав лекцію «Люди і апарати: становлення українського кіно. ВУФКУ, Олександр Довженко, Дзига Вертов».

Подаємо відео лекції колишнього керівника Національного центру Олександра Довженка, а нині – директора кіноархіву Центру, підготовлене «Громадським телебаченням».

Визнання прийшло до Дзиґи Вертова ще в 1924-му, коли його стрічка «Кіно-Око» отримала медаль і диплом Всесвітньої виставки в Парижі. А 90 років потому інша його робота – «Людина з кіноапаратом» – була визнана найвизначнішим документальним фільмом всіх часів.

Розвиток українського кіно та кіношколи розпочався у 20-х роках зі створення Всеукраїнське фотокіноуправління (ВУФКУ). У розпорядження організації потрапили ательє та кіноконтори Єрмольєва та Ханжонкова у Ялті та студії Гросмана, Харитонова та Борисова у Одесі. Через 3 роки ВУФКУ стала другою за потужністю державною кінофірмою в СРСР після «Совкіно».

У 1926 році Україна стала другим після США кінопостачальником для Німеччини, в 1929 році країна експортувала до США, Німеччини, Франції, Японії свої перші великі фільми. Саме в ці часи почали працювати українські режисери Лесь Курбас, Олександр Довженко, Дзиґа Вертов, Володимир Гардін, Петро Чардинін.

«Громадське телебачення», 7 грудня 2015 року