f y
Національна спілка кінематографістів України

Вiдео

«Ціною неякісної роботи медіа є людські життя», – лауреати фестивалю «Кіномедіа-2015»

28.12.2015

23 грудня відбулася церемонія нагородження переможців цьогорічного фестивалю «Кіномедіа», присвяченого стрічкам про медіа.

«ВідеоТеКа» відвідала подію та поговорила з лауреатами премій про сенси, які вони закладали у свої стрічки, та про те, чому вкрай необхідно вигравати інформаційні війни.

Цього року на кінофестиваль було подано 40 фільмів, 20 з яких потрапили у фінал та сперечалися за гран-прі конкурсу – 10 тис грн. Переможці у чотирьох основних номінаціях конкурсу, а саме «Анімаційне кіно», «Експериментальне кіно», «Ігрове кіно» та «Документальне кіно», отримали сертифікати на 5 тис грн.

Гран-прі виборола команда з Чернівецького національного університету ім. Федьковича – Ірина Кузьміч, Наталія Матюшина, Тетяна Пінькас – із фільмом «Нелекція». В основі сюжету – реальна історія викладача Чернівецького університету, улюбленця студентів, на життєвому шляху якого трапилася служба в АТО. «Якщо програвати інформаційну війну, то доведеться йти на жорстоку і криваву», – переконана співрежисерка фільму Тетяна Пінькас.

Переможець у номінації «Анімаційне кіно» – Василина Гарань з фільмом Desinfection – про очищення телеекранів від матеріалів на замовлення. Переможці в номінації «Ігрове кіно» – команда харків’ян – Анна Комарова, Анна Шафранович, Катерина Іванова з фільмом «Макулатура», що продовжив досить популярну для фестивалю «Кіномедіа» тему газет у світі нових технологій.

Переможець у номінації «Документальне кіно» – команда з Кам’янця-Подільського – Іванна Шептицька, Василь Арович, Інна Вікнянська з фільмом «День», що змальовує один день із життя журналістів. «Журналістика – це щось усередині тебе, те, що ти віддаєш навколишньому світові. Це не професія, а покликання», – пояснює одну з головних ідей стрічки її співавтор Василь Арович.

Про залежність і задурманеність пресою розповідає фільм «Преса 2.0», з яким режисер Василь Павук переміг у номінації «Експериментальне кіно». Приз глядацьких симпатій здобув фільм Марини Сербінович «ЗМІни».

Цього року роботи учасників оцінювали Володимир Войтенко, головний редактор сайту «Сценарна майстерня», ведучий авторської телепрограми «Аргумент-кіно» («1+1»); Володимир Тихий, документаліст об’єднання Babylon 13. «Завдяки цим фільмам автори намагаються знайти себе самих, своє покликання, у них видно бажання зростати», – розповів пан Тихий про фестивальні стрічки.

У журі також увійшли Тарас Химич, режисер та кліпмейкер; Степан Коваль, режисер анімаційного кіно, лауреат премії Академії мистецтв України, володар срібного ведмедя «Берлінале», керівник студії мультиплікації «Новаторфільм»; Юлія Голоднікова, організатор «Майстерень громадської критики», керівник проекту «Медіакритика», медіакритик, дослідниця теми візуальних комунікацій.

«Кіномедіа» – некомерційний кінофестиваль про принципи роботи газетярів, репортерів, телеведучих, практиків PR та інших, хто пише, знімає, розповідає та творить у сфері медіа. Незмінний слоган «Кіномедіа» – «Роздягни медіа в кіно!». Мета фестивалю – підтримати правильне сприйняття ролі медіа як важливого елементу демократичного суспільства, розуміння важливості існування незалежних об’єктивних ЗМІ. Ціль кінофестивалю – розкрити та підтримати нові режисерські таланти в Україні.

Із повними версіями фільмів, котрі взяли участь у цьогорічному фестивалі, ви можете ознайомитися на сайті «Кіномедіа». Ініціаторами та організаторами фестивалю є Незалежна асоціація телерадіомовників (НАМ) за підтримки Film.ua.

«ВідеоТеКа», 26 грудня 2015 року