f y
Національна спілка кінематографістів України

Вiдео

Презентація повнометражних документальних фільмів #Babylon’13

24.09.2015

22 вересня 2015 року у рамках кінопрограми фестивалю «Гогольfest» відбулася презентація повнометражних документальних фільмів творчого об'єднання документалістів #Babylon’13.

«Нормальна, серйозна рефлексія відбувається у глядача завдяки повнометражним фільмам, а не короткорометражним», – переконаний режисер Володимир Тихий, керівник #Babylon’13. Якими будуть нові фільми #Babylon’13 та чи готові прокатники та телеканали до повного метру – у репортажі «ВідеоТеКи».

Стрічка «Бранці» Володимира Тихого – це розповідь про студента-біолога Олександра Клочко, котрий виносив поранених та вбитих з вулиці Інститутської. У коридорі Жовтневого палацу хлопець зустрів солдата внутрішніх військ, в котрому герой побачив власне відображення, проте, з протилежного боку барикад. «Героєві було це цікаво із соціальної точки зору. З часом, як ця людина (боєць ВВ) відноситься до цих подій, що з нею відбувалося, цікавий саме її досвід. Мені пощастило знайти героя, котрий шукав би учасників цих подій не просто заради помсти чи справедливості, а заради контрагресивної мети», – розповідає про героя свого фільму Володимир Тихий.

Наступний фільм #Babylon’13, котрий знаходиться на стадії виробництва – «Залізна сотня» Юлії Гонтарук. У фокусі стрічки бійці АТО, котрі намагаються знайти себе у мирному житті. «Війна не закінчилася, але ми зараз на такому етапі, коли кожен робить свій вибір», – пояснює режисер. Один з героїв Юлії, боєць АТО, колишній футбольний хуліган, сказав режисерці, що за рік хотів би стати поліцейським, адже прагне будувати чесну державу. До війни він мав постійні конфлікти з правоохоронцями і ажніяк не мріяв поповнити їхні лави. Саме зміни у долях та настроях людей, що пережили війну, відбиті у «Залізній сотні».

«Крим, як це було» – фільм режисера Костянтина Кляцкіна про подальшу долю військових півострову, котрі не зрадили присязі і не перейшли на бік Росії. «Ці люди досі не змінили свою точку зору. І це найцікавіше – чому людина продовжує служити, навіть, якщо в неї умови не такі, як були в Криму», – розповідає про своїх героїв Костянтин.

«#‎war_note» Романа Любого – стрічка, зібрана із любительского відео бійців, котра дає змогу глядачеві побачити та відчути війну від першої особи.

У контексті звернення режисерів #Babylon’13 до повного метру «ВідеоТеКа» поцікавилася у Володимира Тихого, чи готові телеканали та прокатники показувати такі стрічки. «У клубному форматі прокатники готові. У комерційному – вони ніколи не готові. Вони неготові показувати українське кіно, не те, що документальне», – переконаний режисер. Одним з методів впливу на прокатників Тихий вважає тиск глядачів, котрим обрид «парад спецефектів» замість кіно. «З телеканалами – там страшніше, там більше грошей», – нарікає Володимир.

Більше про несвідомих прокатників та нові стрічки #Babylon’13 – у репортажі «ВідеоТеКи».

«ВідеоТеКа», 23 вересня 2015 року