f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Завершилися зйомки фільму «Пофарбоване Пташеня»

10.07.2018

5-го липня, вранці, на мосту через річку Сазава біля селища Кацов було знято фінальний кадр повнометражного фільму режисера Вацлава Моргоула «Пофарбоване Пташеня», що створюється за однойменним світовим бестселером Єжи Косинського.

Цей момент став кульмінаційною точкою восьмирічної підготовки: два роки зусиль, щоб отримати право на екранізацію і сімнадцять версій сценарію, розробка яких зайняла три роки, решта часу пішла на пошуки фінансування розробленого проекту.  

Зйомки відбувалися протягом 16 місяців в Україні, Словаччині, Польщі та Чехії, загалом на 43 локаціях, приблизно 100 знімальних днів, протягом яких було знято 263 сцени, 1520 кадрів та зроблено 3531 дубль.

Разом з головним героєм, 11-річним Петром Котляром з Чеського Крумлова, у фільмі зіграло багато відомих акторів: Удо Кір, Джуліан Сендз та Баррі Пеппер, у тому числі світових зірок Гарві Кейтель та Стеллан  Скарсгард. Також у фільмі знімалися Тім Калкхоф з Німеччини, Алла Соколова з України, Леч Деблік з Польщі, Джулія Валентова та Мартін Нахалка зі Словаччини та багато визначних чеських акторів: Міша Долежалова, Дженек Пеха, Їтка Швансарова, Радім Фіала та Петр Ванек.

«Мої почуття після фінального дублю? Так, їх, звичайно, було багато. Але варто сказати одне. Півтора роки тому у мене було відчуття, що я осідлав дикого коня, і ми з ним сміливо помчали на велику відстань, на великій швидкості... Ось як швидко минув час зйомок», –  прокоментував режисер, сценарист та продюсер фільму Вацлав Маргоул.

Фільм, знятий оператором Володимиром Смутним на чорно-білу плівку 35мм в форматі Cinemascope, зараз перебуває на стадії постпродукції. Усі візуальні та аудіороботи виробники планують завершити до кінця лютого наступного року. Світова прем’єра фільму запланована на травень, а вихід у кінопрокат – на вересень 2019-го року.

Держкіно