f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

У Києві стартував кінотиждень на підтримку Сенцова

07.06.2018

У столиці в кінотеатрі українського кіно "Ліра" у четвер розпочався Тиждень українського кіно, що триватиме до 12 червня, на підтримку українського політичного в'язня Олега Сенцова

Розпочався кінотиждень із невеликих виступів знайомих режисера та інших організаторів кінотижня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Вони поділилися своїми спогадами про режисера та наголосили, що наразі єдиним інструментарієм для підтримки й звільнення Сенцова є інформаційний.

Після цього продемонстрували короткометражний фільм, знятий дітьми з прифронтової Авдіївки, "Вірус "А" та документальний фільм "Процес. Російська держава проти Олега Сенцова" і художній фільм "Кіборги".

Як розповіла директор кінотеатру українського фільму "Ліра" Лавроненко Олеся, усього протягом тижня планується показати 11 фільмів, мінімальна вартість квитка на сеанс коштуватиме 5 гривень, але перед входом до глядацької зали стоятиме скринька для благодійних внесків.

За її словами, кожен фільм представлятиме член знімальної групи, зокрема, "Кіборги" - В'ячеслав Довженка, "Гніздо горлиці" - Римма Зюбіна, "Хайтарму" Ахтем Сеїтаблаєв.

"Ці гроші ми передало двоюрідній сестрі Олега - Наталії Каплан для адвокатів, для сім'ї, для підтримання їхнього духу", - підкреслила Лавроненко.

Вона також зауважила, що організаторами кінотижня виступили КП "Київкінофільм", Міністерство культури, Державне агентство України з питань кіно, Національна спілка кінематографістів, Національний центр Олександра Довженка та інші просто небайдужі люди.

Раніше організатори оприлюднили розклад сеансів:

четвер, 7 червня. 18:00. Відкриття кінотижня. "Вірус А" (автори - діти прифронтової Авдіївки); "Процес. Російська держава проти Олега Сенцова" (режисера Аскольд Куров); 20:00."Кіборги" (реж. Ахтем Сеітаблаєв);

п'ятниця, 8 червня. 18:00. "Осінні спогади" (реж. Алі Факхр Мусаві); 20:00. "Червоний" (реж. Заза Буадзе);

Субота, 9 червня. 15:00. "Хайтарма" (реж. Ахтем Сеітаблаєв); 17:00. "Гамер" (реж. Олег Сенцов); 19:00. "Гніздо горлиці" (реж. Тарас Ткаченко);

понеділок, 11 червня. 18:00. "Цвітіння кульбаби" (реж. Олег Ігнатуша); 20:00. "Плем'я" (реж. Мирослав Слабошпицький);

вівторок, 12 червня. 18:00 "Моя бабуся Фанні Каплан" (реж. Олена Дем'яненко).

Як відомо, усього в Росії і анексованому Криму утримують 64 українських політв'язнів, серед них і журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Джерело: Укрінформ.