f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Проект "Дивись українське!" назвав переможців другого конкурсу кіносценаріїв

31.05.2018

Проект «Дивись українське – твори своє майбутнє!" оголосив десятьох  переможців  другого конкурсу сценаріїв  короткометражних фільмів "Своє кіно",  за якими вже з червня розпочнеться підготовка до екранізації фільмів добірки проекту нового сезону.

Про це заявив на прес-конференції у середу, 30 травня, ініціатор та генпродюсер проекту, голова Асоціації "Сприяння розвитку кінематографу в Україні" Андрій Різоль, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Журі другого конкурсу "Своє кіно" великого комплексного проекту "Дивись українське!" визначило десятьох переможців. Вони отримають авторську винагороду в розмірі 10 тис. гривень  та можливість екранізації фільму за їх сценарієм. Підготовка до екранізації фільмів добірки проекту нового сезону розпочнеться вже з червня", -  сказав Різоль.

Він поінформував, що до десятки переможців увійшли сценарії "Гора пензлів", автором якого є  Юрій Трач, "Десь поряд. Історія однієї перерви" (Данило Кіт, Лера Віго), "Дзвінок" (Анна Смірнова), "Домовина" (Ірина Іщенко), "За мить до вічності" (Андрій Гордєєв), "Монстр" (Юлія Чернявська), "Нободік" (Юрій Бонсевич), "Об'єктивно" (Андрій Хохолкін), "Підвішена кава" (Ратха Макеєнкова) та "Шнурочки" (Юлія Тамтура). 

Різоль повідомив, що загалом  на конкурс було подано 448 робіт від 278 авторів з України, Ізраїлю, Чехії та Італії. Відбір проходив у два етапи: спочатку експерти проекту обрали 100 сценаріїв-фіналістів, з-поміж яких широке журі шляхом голосування визначило десятку переможців. 

Учасники подавали сценарії за трьома темами: «Партнерство заради майбутнього», «Майбутнє творять люди» та «Моє місто». Як зазначив Різоль, на відміну від минулорічного сезону, де переважна більшість історій розповідала про АТО та військові дії на сході нашої країни, цього сезону автори відали перевагу історіям на суспільну тематику та питанням самореалізації.  

"Принципова умова проекту - всі наші фільми мають завершуватися позитивно. У кожному нашому фільмі є певний меседж, здебільшого - це меседжі, які передають глядачі певні моральні цінності чи спонукають діяти, самому щось  робити, а не сидіти й чекати. Це ті підтексти, та мета, якої важко досягти, але  для нас це теж дуже принципова річ", - підкреслив ініціатор та генпродюсер проекту.

Він також повідомив, що за підсумками першого конкурсу сценаріїв уже відзнято 18 фільмів з 20-ти, що стали переможцями, а готові 8 короткометражок проекту "Дивись українське!", які з грудня минулого року демонструються у кінотеатрах перед основним фільмом сеансу, вже побачило близько 1 млн глядачів.  



"Наша мета залишається та сама - 52 фільми на рік, щотижня новий наш маленький український фільм перед основним фільмом сеансу", і ми цієї мети досягнемо", - переконаний Різоль.  

 Голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко  у свою чергу зазначив, що проект "Дивись українське!", який триває другий рік і має конкретні результати, надзвичайно важливий. Він нагадав, що його ідея виникла в Андрія Різоля та його однодумців під час обговорення способів, як подолати відстань українським кінематографом та українським кіноглядачем. 

"Прості форми завжди є найбільш ефективним рішенням. Фільми, створені за сценаріями переможців першого конкурсу проекту, вже охопили більшу аудиторію, ніж можуть зібрати найкращі повнометражні фільми. Це дає глядачу відчуття причетності до українського кінематографу, а також можливість взяти участь у його створенні, надіславши сценарну  ідею  чи свій сценарій, який реалізують досвідчені режисери", - акцентував Іллєнко.

Він не виключив, що проект "Дивись українське!" з огляду на збільшення кількості його друзів і партнерів, може переродитися в якусь "більшу форму, якусь інституційність", що сприятиме досягненню поставлених ним цілей і завдань.

www.kinoua.org